Connect with us

technokrata

A szoftveripar legnagyobb háborúja

Dotkom

A szoftveripar legnagyobb háborúja

A PeopleSoft és Oracle közti küzdelembe immár a politika is beszállt, a két cég küzdelme nem várt mélységeket ért el.

Mint tegnapi hírünkben beszámoltunk, az Oracle jogi úton is támadja a felvásárlás ellen tiltakozó PeopleSoftot (PS). Csütörtök folyamán az ügy tovább mélyült, az Oracle erőszakos vásárlási politikája ellen az amerikai Connecticut állam is pert kezdeményez.

A két cég közötti háború akkor kezdődött, amikor a kaliforniai PeopleSoft bejelentette vásárlási szándékát a J.D. Edwards vállalati alkalmazásokat fejlesztő, korábbi PeopleSoft rivális iránt (lásd korábbi cikkünket). A két cég egyesülésével 13 ezer alkalmazottat foglalkoztató, 11 ezres ügyféltáborral rendelkező szoftver-óriáscég jön létre, mely veszélyeztetheti a piacon első helyezett SAP és a második helyezett Oracle pozícióját.

Az Oracle természetesen nem nézte jó szemmel a fúziót és nem sokkal később vásárlási ajánlatott tett a PeopleSoft részvényekre. A vásárlás a feltörő új konkurens ellen irányul, mely az eladást mindenáron megakadályozná. Mivel azonban részvénytársaságról van szó, a PeopleSoft vezetésének nincs közvetlen befolyása a cég tulajdoni szerkezetére. Az Oracle korábbi ajánlatát 5,1 milliárd dollárról 6,3 milliárdra emelte, mely a nagyrészvényesek eladási kedvét természetesen nagymértékben növeli.

Miközben az Oracle jogi úton küzd a PeopleSoft menedzsmentjének cégeladást akadályozó törekvései ellen, csütörtök folyamán a politika is beszállt a szoftveripar eddigi legnagyobb csatározásába. Az amerikai Connecticut állam pert kezdeményezett az Oracle ellen a piaci versenyt beszűkítő politikája miatt. A vád szerint amennyiben a felvásárlás megtörténik, az Oracle önkényesen emelheti az árakat, mely dollármilliós veszteséget okozhat az államnak. Connecticut állam egyébként a PeopleSoft ügyfele.

A PeopleSoft-Oracle háború még ebben a hónapban eldőlhet, hiszen ha a jelenlegi bizonytalan helyzet továbbra is fennmarad, az rossz hatással lehet a PS részvényre, mely a PeopleSoftot az Oracle kezére játszhatja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu