Connect with us

Hirdetés

technokrata

Két év pihenő után újra a Microsoft a világ legnagyobb cége

Dotkom

Két év pihenő után újra a Microsoft a világ legnagyobb cége

Újra az első helyre került a Microsoft a brit Financial Times című gazdasági napilap vállalati ranglistáján.

Bár a Microsoft piaci részesedése 19,2 százalékkal visszaesett, a számítógép-programokat gyártó óriáscég újból az 500 legnagyobb vállalat listavezetője lett. Az elmúlt két esztendőben a General Electric (GE) állt az élen. A Microsoft és a GE 1996 óta osztozkodik az első helyezésen.

2003-ban a világ öt legnagyobb vállalatai közé az Exxon Mobil, a Wal-Mart és a Pfizer, az első húsz legnagyobb cég közé pedig első ízben került a Procter&Gamble, a Novartis és a Bank of America. A Ba-Ca anyavállalata, a HVB kiesett a legfrissebb ranglista élmezőnyéből.

A GE piaci kapitalizációja az elmúlt egy évben 100 milliárd dollárt is meghaladó mértékben csökkent, részben pénzügyi részlegének, a GE Capitalnak túlságosan magas konszernbeli súlya miatt.

A Financial Times (FT) 500-as listáján szereplő társaságok kumulált piaci értéke az idén erősen csökkent: a részvényárfolyamok esése miatt a cégek együttesen 12,580 milliárd dollár erdeményt értek, 22,6 százalékkal kevesebbet mint az egy évvel ezelőtti 16,250 milliárd dollár.

Tovább érezteti hatását a “dot-com” és a távközlési szektort érintő válság, hiszen a 2002-es listán még szereplő távközlési és elektronikai cégek közül 19 kiesett 2003-ra (köztük a Worldcom, vagy a Lucent). Ellenben a kanadai Nortel folytatja sikeres szereplését: 2001-ben is listás volt, akkor a 30. volt, jelenleg a 457. helyen szerepel.

Összefoglalva az IT-berendezésgyártó cégek értéke 634 milliárd dollárt tesz ki, ami fele a tavalyi piaci értéküknek, és egy negyede a 2001 évi tőkeértéknek. Meglepetésszerűen az év “leggyorsabban javuló” cégei közé olyan dot-com cégek kerültek, mint a Yahoo, a 416-ról a 232. helyre került, az Ebay pedig a 281-ről a 113-ra ugrott előre.

A napilap szerint a befektetőket főként a pénzügyi szektor állapota tölti el aggodalommal. A Münchener Rück például kénytelen volt tetemes leírásokat eszközölni. A német pénzintézet az FT-lista 91. helyéről a 304-re esett vissza.

A HypoVereinsbank már az idén sem szerepelhet az 500-as listán. A legnagyobb német vállaltok közül a Deutsche Telekom az 56., a Siemens a 77. a DaimlerChrysler a 98., az Eon a 102. és a Deutsche Bank a 116. helyezést érte el.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés