Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eladja DT és Vodafone részesedését a Hutchison Whampoa

Dotkom

Eladja DT és Vodafone részesedését a Hutchison Whampoa

Újabb profiltisztításba kezd az egykor a világ egyik leghomályosabb vállalati konglomerátuma?

A hongkongi (HW) vegyes profilú óriáskonszern csütörtöki bejelentése szerint mintegy felével csökkentette részesedéseit a német Deutsche Telekomban és a Vodafone-ban: az eddigi 40 milliárd hongkongi dolláros részesedések ezzel kevesebb mint 20 milliárd hongkongi dollárra csökkentek. A HW már korábban is adott el DT részesedéséből. Tavaly év végén még több mint 110 millió Deutsche Telekom és 1,4 milliárd Vodafone részvény volt a birtokában.

A Hutchison elnöke csupán annyit árult el, hogy a papíroktól felárral szabadultak meg. A vevő kilétét, az árfolyamot és a tranzakció időpontját nem hozták nyilvánosságra. Mint mondta, az értékesítésre profiltisztítás következtében került sor. Ugyanakkor a közgyűlésen az is elhangzott, hogy a cég az idei év végéig egy-egy millió előfizetőt szeretne gyűjteni harmadik generációs UMTS szolgáltatására Nagy-Britanniában és Olaszországban.

A Hutchison Whampoa Limited a világ egyik leghomályosabb vállalati konglomerátuma, ugyanis elég nehezen követhető, hogyan alakult át az ázsiai hajózási, hajójavító és kikötővállalat a globális távközlési piac egyik meghatározó szereplőjévé, majd mi vette rá, hogy tavaly nyáron felvásárolja a magyar drogérialáncot működtető Rossmann Kft.-t.

Maga a Hutchison Whampoa Limited egyébként 1977-ben egy óriási vállalati fúzió révén jött létre, majd 1991-ben megszerezték Nagy-Britannia egyik legforgalmasabb kikötőjét, a Port of Felixstowe-ot, s ma már a Hutchison Whampoáé a világ legnagyobb konténerkikötője is, a Hongkong International Terminals (HIT).

Ezután a távol-keletiek a telekommunikáció partjainál kötöttek ki, s 1985-ben létrehozták üzletágukat, amely Hongkong vezető távközlési szolgáltatója lett. A mobilszolgáltatóként is ismert cég Európában a brit Orange céget szerezte meg. A brit mobilszolgáltatót végül a német Mannesmann-nak adták el, cserébe a Hutchison Whampoa a Mannesmannban szerzett részesedést. Ezért amikor a Vodafone felvásárolta a Mannesmannt, a Hutchison a Vodafone egyik legfőbb részvényese lett.

A Hutchison mobilrészlege harmadik generációs mobilszolgáltatásra kapott koncessziót az Egyesült Királyságban, ahol a japán NTT DoCoMo-val és a holland KPN-nel együtt alkot konzorciumot. Az NTT DoCoMo-val egyébként Hongkongban is együttműködik a Hutchison Whampoa. A távol-keleti cég Olaszországban, Svédországban, Ausztriában, Dániában, Írországban, Izraelben és Ausztráliában is szerzett harmadik generációs mobilkoncessziókat.

A Hutchison Whampoa egy másik ügylet, a VoiceStream Deutsche Telekom általi felvásárlása nyomán a legnagyobb német távközlési cégben is részesedést szerzett. Így a Hutchison Whampoa közvetve a magyar piacon is jelentős befolyásra tett szert (ha ez a piac érdekelné egyáltalán a mamutvállalatot), hiszen a Vodafone nálunk is működtet mobilszolgáltatót, a Deutsche Telekom pedig a Matáv fő tulajdonosa.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés