Connect with us

Hirdetés

technokrata

HP: várakozásokat meghaladó összeredmény

Dotkom

HP: várakozásokat meghaladó összeredmény

Várakozásokat meghaladó HP eredmény a második negyedévben.

A HP nyilvánosságra hozta 2003. április 30-án zárt, második pénzügyi negyedévének eredményét. A vállalat 18,0 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, szemben az előző negyedév 17,9 milliárd dolláros értékével. A HP nem GAAP szerinti (a nem GAAP szerinti számok nem tartalmaznak bizonyos tételeket) üzemi eredménye 1,14 milliárd dollárt tett ki – 4 százalékkal többet, mint az első negyedévben. A nem GAAP szerinti üzemi eredmény az árbevétel 6,4 százalékának felel meg – az előző három hónap értéke 6,2% volt. A nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyereség (EPS) elérte a 29 dollárcentet, ami pontosan megegyezik az előző negyedévben jelentett értékkel, és 2 centtel meghaladja a legfrissebb, elemzői konszenzusra épülő becsléseket.

A nem GAAP szerinti, korrigált EPS és üzemi eredmény 218 millió dolláros (részvényenként 7 centnyi), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. Ez a korrekció egy újonnan beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő (141 millió dolláros), egy akvizíciós vonatkozású (126 millió dolláros) és egy átszervezési költségekkel kapcsolatos (234 millió dolláros) tételt tartalmaz. A nem GAAP szerinti, korrigált EPS nem tartalmazza a 131 millió dolláros egyszeri adókedvezményt. Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 643 millió dollár volt a második negyedévben, ami az árbevétel 3,6 százalékának felel meg. A GAAP szerinti korrigált EPS 22 dollárcentet tett ki.

„Stabil negyedévet zártunk, amelynek során mind árbevételünket, mind pedig nem GAAP szerinti üzemi eredményünket sikerült javítanunk az előző negyedévhez képest” – nyilatkozta Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgató asszonya. „A nagyvállalati rendszerek üzletága 3 százalékos növekedést produkált, és ezzel megközelítette a nyereségküszöböt. A HP Services 2 százalékos forgalombővülést és markáns nyereséget ért el, a személyi rendszerek üzletága pedig a szezonális trenddel dacolva megőrizte árbevételszintjét és nyereségességét. A nyomtatás és képalkotás üzletága 13 százalékkal növekedett az elmúlt év megfelelő időszakához képest. Árbevétele – a megszokott szezonális ingadozással összhangban – 1 százalékkal elmarad az előző negyedév szintjétől, nyeresége viszont 1 százalékkal magasabb a három hónappal korábbi értéknél.”

„A fúzió után 12 hónappal máris 3,5 milliárd dolláros, éves szintre vetített megtakarításról számolhatunk be a szerkezeti költségek terén. Üzleti modellünk révén mind árbevételünk, mind pedig profitunk összetétele kiegyensúlyozottabb a korábbinál, és 2,5 milliárd dollárt meghaladó, működésből származó készpénzforgalmunk is minden eddigi szintet felülmúl” – fűzte hozzá Fiorina. „A HP erősebb és magabiztosabb versenytársként került ki az integrációból, és minden erejével az ágazatvezető szerep megszerzésére és növekedési céljai megvalósítására törekszik.”

A pénzügyi eredmények összefoglalása 2003. II. negyedév 2003. I. negyedév
Árbevétel (USD) 18,0 milliárd 17,9 milliárd
Nem GAAP szerinti üzemi nyereséghányad 6,4% 6,2%
GAAP szerinti üzemi nyereséghányad 3,6% 4,9%
GAAP szerinti korrigált EPS (USD) 0,22 0,24
Nem GAAP szerinti korrigált EPS (USD) 0,29 0,29

A földrajzi régiókat külön vizsgálva megállapítható, hogy a HP összárbevételéből 45 százalékkal részesedő amerikai kontinens forgalma az előző negyedévi 8,1 milliárdos szinten stagnált. Az összes bevétel 40%-át adó Európa árbevétele ugyanakkor 1%-kal, 7,1 milliárd dollárra nőtt. Ázsia és a Csendes-óceán térségében – ahol a teljes HP-árbevétel 11%-a képződik – 2%-kal, 1,9 milliárd dollárra bővítettük forgalmunkat. Az összforgalom 4%-át generáló Japánban a meglehetősen gyenge első negyedévinél 7%-kal magasabb, 795 millió dolláros árbevételt sikerült elérnünk. Az előző negyedévhez képest elért árbevétel-növekedés 2 százalékpontos árfolyamhatást tartalmaz.

A HP 25 legnagyobb – egyenként átlagosan 200 millió dollár feletti – új szerződésének hosszú távú árbevételben kifejezett értéke meghaladja az 5 milliárd dollárt. A cég fúzió óta megkötött 125 legnagyobb új szerződésének hosszú távú árbevételben kifejezett összértéke túllépi a 12,5 milliárd dollárt.

HP Services
A HP Services árbevétele az informatikai szolgáltatások piacának recessziója és a tanácsadási piac tartós túlkínálata ellenére 2 százalékkal, 3,0 milliárd dollárra nőtt az előző negyedévhez képest. A bővülésben az ügyféltámogatási szolgáltatások (4%), valamint a tanácsadás és az integráció (2%) vitték a prímet. A korábbi negyedévek komoly növekedését megszakítva, az üzemeltetési szolgáltatások árbevétele 2 százalékkal visszaesett a vizsgált időszakban. A negyedévben bejelentett nagy értékű szerződésekből származó árbevétel hatása a negyedik negyedévtől lesz majd érzékelhető.

A HP Services 301 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 9,9 százalékának felel meg, és 1,6 százalékponttal kevesebb az első negyedévben jelentett értéknél. Az üzemi fedezet a folyamatos árnyomás, valamint a nyugdíjakkal és egyéb dolgozói juttatásokkal kapcsolatos kiadások növekedése miatt csökkent.

A HP élvonalbeli pozíciót birtokol az üzemeltetési szolgáltatások piacán: ágazatvezető ügyfelekkel köt szerződéseket és komoly versenytársakat utasít maga mögé. A HP a második negyedében 10 éves, 3 milliárd dollár értékű üzemeltetési szerződést készített elő a Procter & Gamble-lel (amit május 7-én alá is írt); 7 éves, 600 millió dolláros outsourcing-megállapodást kötött a Bank of Ireland pénzintézettel; és 100 millió dollárról szóló szerződést írt alá a világ legnagyobb e-learning kezdeményezése, az észak-írországi Classroom 2000 (C2K) projekt támogatására.

Finanszírozási szolgáltatások
A cég teljes tulajdonú leányvállalataként működő HP Financial Services pénzügyi eszközgazdálkodási és bérleti szolgáltatásokkal áll a HP nemzetközi ügyfeleinek rendelkezésére. A szervezet az előző negyedévhez képest 3 százalékkal, 501 millió dollárra visszaeső árbevételt könyvelt el a vizsgált időszakban, üzemi eredmény szempontjából viszont 21 millió dolláros nyereséggel zárta a negyedévet, ami számottevő javulás a korábbi időszak 14 millió dolláros adatával összehasonlítva. Az üzemi nyereséghányad 4,2 százalék volt – szemben az előző negyedév 2,7 százalékos értékével. A teljes finanszírozott eszközállomány – a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt – 4 százalékos csökkenést mutat az előző három hónaphoz képest.

Eszközgazdálkodás
A HP 14,1 milliárd dollár értékű bruttó készpénzállománnyal (azaz 13,5 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 622 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet. A működésből származó készpénzforgalom (működési cash-flow) meghaladta a 2,5 milliárd dollárt. A készletek értéke 5,7 milliárd dollárnak felelt meg – ami 348 millió dollárral alacsonyabb az első negyedévre jellemző szintnél. A vevőkövetelések állománya 34 millió dollárral, 7,9 milliárd dollárra nőtt a vizsgált időszakban. A vállalat második negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 244 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 191 millió dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől.

Jövőbeni kilátások
2003 második pénzügyi félévére nézve a HP reálisnak tekinti a Wall Street konszenzuson alapuló 36,4 milliárd dolláros árbevétel- és 62 centes, nem GAAP szerinti EPS-becslését. A nem GAAP szerinti EPS érték részvényenként 5-6 cent, újonnan megvásárolt immateriális javak amortizációjából eredő és további 5-6 cent, átszervezéssel, akvizíciókkal és beruházási tőkeveszteséggel kapcsolatos korrekciót feltételez az adózás utáni eredmény szintjén.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés