Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linux jövő – a szabadalomsértés miatt elszabadultak az indulatok

Dotkom

Linux jövő – a szabadalomsértés miatt elszabadultak az indulatok

Az SCO szerint az IBM-nek licencelt technológiákat ez utóbbi úgy adta tovább, hogy arra nem volt meg a joga. Az SCO 1 milliárd dollárra becsüli az ebből származó kárát, s ezt az IBM-től akarja behajtani. Néhány ember úgy adott jelet felháborodásának, hogy megtámadta az SCO website-ját.

Még az elmúlt hét péntekén történt, hogy órákon keresztül támadás alatt állt az SCO Group website-ja. Blake Stowell, az SCO szóvivője elmondta, hogy semmi jele nem volt ugyan annak, mi okból történt a támadás, vagy hogy ki állt mögötte, ők azonban ezt az IBM-mel folyó UNIX/Linux-technológiák kapcsán kialakult vita számlájára írják. Csütörtökön jelentette be ugyanis a cég vezérigazgatója, Darl McBride, hogy a UNIX-os forráskód egy az egyben átmásolásra került a Linuxokba – és erről az IBM tehet.

A támadás alatt az SCO-szerver igen nagy leterheltségnek volt kitéve – csakúgy, mint a cég Internet-szolgáltatója, a ViaWest. Ez utóbbi elmondása szerint sávszélesség-kapacitásuk 90 százaléka, azaz körülbelül 100 darab T1-es vonal vált használhatatlanná. A szolgáltatónak mintegy 6 órájába került a hiba elhárítása – ennyi időre volt szükség az SCO website-jának újbóli rendes működésére. A támadást egyébként 138 külön számítógépről indították.

Mint korábbi hírünkben már beszámoltunk róla, az SCO Group egymilliárd dolláros kártérítést szeretne az IBM-től kapni azért, mert szerinte az óriásvállalat megsértette az SCO-val kötött megállapodását. Ezen egyezmény szerint az IBM – annak ellenére, hogy rendelkezik saját változattal (AIX) – licenceli az SCO UNIX technológiáját. A megállapodás értelmében ezt továbbadnia az IBM-nek nincs joga – az SCO szerint azonban pontosan ez történt, mikor a Kék Óriás az ingyenesen terjeszthető linuxok számára is hozzáférhetővé tette a technológiákat.

Stowell szerint a DDoS támadás öv alatti ütés volt. ˝Az egy dolog, hogy egyesek panaszkodnak az SCO által indított eljárás miatt, de az ennek kapcsán indított támadás már más lapra tartozik.˝ – mondta a szóvivő. Talán etikátlan, talán nem, de az tény, hogy az emberek gyakran adnak hangot ilyen módon igazságérzetüknek vagy tiltakozásuknak: jó példa erre az Al-Dzsazíra vagy az RIAA website-jának feltörése.

Egy tanulmány szerint egyébként sokkal gyakrabban történnek ilyen esetek, csak többnyire az érintettek elhallgatják. A felmérés szerint átlagosan 10 percenként (!) indul egy DoS támadás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés