Connect with us

Hirdetés

technokrata

25 milliót ért egy játék feltörése

Dotkom

25 milliót ért egy játék feltörése

Körülbelül ekkora összeget ért (forintban) egy Xbox játék feltörése a manővert kivitelezőnek.

A Microsoft játékgépe már több mint egy éve van a piacon. Mivel nyomott árakon értékesítik az eszközt (a fejlesztők a szoftvereken szeretnék behozni a hardveren ˝elvesztegetett˝ profitot), egyáltalán nem örülnek annak, ha bizonyos trükkökkel a felhasználók ˝megbuherálják˝ az Xboxot – s nem arra használják, mint amire a Microsoft szeretné. Mindez ráadásul komoly támogatást tudhat maga mögött, köszönhetően Michael Robertsonnak, a Lindows alapítójának.

Robertson ugyanis 100 ezer dolláros összeget ajánlott fel annak, aki képes megtörni az Xboxok védelmét, illetve képessé tudja tenni a játékgépet arra, hogy Linuxot futtasson. Két részre osztotta a próbát; az úgynevezett modchipes megoldásnak már korábban megvolt a nyertese. Ennek a változtatásnak azonban az a hátránya, hogy a védelmet kiküszöbölő chip költséges beruházást igényel a felhasználótól, s a beszerelése sem olcsó, ráadásul szakértelmet kíván. Éppen ezért született meg a második feladat: úgy működjön nyíltforrású operációs rendszer az Xboxon, hogy azon semmilyen hardveres módosítást ne végezzenek.

Ennek a kritériumnak tett eleget a magát Habibi-Xboxnak nevező hacker, aki egy konzolos játékban fedezett fel egy hibát. A James Bond játék (Agent Under Fire) hordozza magában a hacker számára 100 ezer dollárt jelentő lehetőséget: a játék korábbi mentések betöltésére szolgáló részénél ugyanis bármilyen másik szoftvert is be lehet tölteni – akár a Linux egy kompakt verzióját is. Maga a hiba egyébként egy, az internetes támadók kedvenc exploitja: puffertúlcsordulás révén tudta elérni a hacker a pingvines operációs rendszer működtetését.

Ugyan a kiírás feltételeinek megfelel a fenti megoldás, a verseny határideje továbbra is ez év december 31-e – amennyiben valaki képes egy másik, ugyanezt lehetővé tevő trükköt bemutatni, akkor akár még osztozkodás is várható a díjon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés