Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Office 2003 kezelése gondot okoz az antivírus cégeknek

Dotkom

Az Office 2003 kezelése gondot okoz az antivírus cégeknek

A Microsoft legújabb fejlesztésű irodai programcsomagjával létrehozott dokumentumok az XML alap miatt nagyon lekötik a scanelő szoftvereket – állítják IT-biztonsággal foglalkozó szakértők.

A probléma gyökere az Office 2003 bétaverziójában levő dokumentumokba beágyazott makrókban rejlik. Amennyiben a felhasználó XML (Extensible Markup Language) formátumban menti el az állományt, akkor a benne levő makró bárhova kerülhet – ennek következtében pedig a víruskereső szoftvereknek az egész file-t át kell nézniük, nem elégséges csupán azokat a részeket, ahova a régebbi dokumentumokban helyezték el a makrókat.

Erre ugyan egy egyszerű megoldással gyógyírt lehet hozni (amit az antivírus programokkal foglalkozó cégek el is küldtek a redmondi óriásnak), a Microsoft nem változtatott meg semmit sem szoftverének béta változatában. Annyit azonban már közölt egy microsoftos szóvivő, hogy a probléma ismert előttük, ám az nem az Office 2003-ban található, hanem az XML nyelv felépítéséből adódik. Ettől függetlenül akkor lehetne felgyorsítani a víruskeresést az ilyen állományokban, ha ellátnák mindet egy fejléccel, ami leírná, hol találhatók a file-ban a makró részek. Sőt, ez biztonság szempontjából is fontos lenne, hiszen így rá lehetne venni az Office-t, hogy csak olyan makrókat futtasson, melyek ebben a fejlécben azonosítva lennének.

Jan Hruska, a Sophos nevű, víruskereső és -irtó szoftvert készítő cég alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy ez a bevett Microsoft szokás – ha a biztonság és a használhatóság között kell dönteni, akkor gyakran ez utóbbi felé dől a mérleg nyelve – régóta problémát okoz már. Az XML szabadsága ugyanis az elemzés nehézségét hozza magával – s mivel az egész állományt végig kell nézni vírus után, ezért a keresőmotor (scanning agent) több erőforrást igényel. Ez kis, otthoni méretekben még nem jelent gondot, de egy szűrővel ellátott e-mail gateway esetében már könnyen oda vezethet, hogy ha nagyszámú XML file-okkal bombázzák meg a számítógépet, akkor az működésképtelenné válhat.

Amint azt egy microsoftos szóvivő elmondta, a probléma nem csak a Microsoft gondja: ˝Az XML dokumentumokban terjedő vírusok megállítása az egész iparág problémája, nem korlátozódik a Microsoft Office 2003-ra˝. Közölte azt is, hogy az Office 2003 megfelel a World Wide Web Consortium (W3C) szabványainak, ettől függetlenül azonban Redmondban készek együttdolgozni az antivírus szoftvereket fejlesztő cégekkel a probléma kiküszöbölésére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés