Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a felforrósodott comboknak – új hűtési technológia a noteszgépeknek

Dotkom

Vége a felforrósodott comboknak – új hűtési technológia a noteszgépeknek

Egy noteszgép belseje sokkal zsúfoltabb a helytakarékosság miatt, mint egy asztali PC ˝teste˝. Ennek következtében nagyobb problémát is jelent a hőelvezetés, gyakran a felhasználó érzi is, ahogy átmelegszik a mobil számítógép. Nemsokára azonban erre a problémára is lesz megoldás.

Főleg az asztali processzorok alkalmazásával és a gyorsabb videokártyák megjelenésével vált egyre ˝égetőbb˝ problémává a kis noteszgépek felhevülése – no persze a gyorsuló merevlemezek sem tesznek éppen jót a melegedés szempontjából. Az Egyesült Államokban található Sandia Nemzeti Laboratórium és a Georgia-i Technológiai Intézet közös kutatásának eredményeként azonban egy új laptophűtési technológia születhet meg.

A jelenleg alkalmazott módszer a hőelvezetés elvére épül: a processzor által létrehozott hőmennyiséget egy fém hűtőborda veszi le, majd továbbítja – többnyire a burkolaton keresztül a felhasználó combjára. (Már amennyiben a noteszgép valóban mobilizálva van: az asztalra helyezve ebből természetesen nem sokat érez a notebook tulajdonosa.) Ezt viszont ki lehet küszöbölni azzal az új eszközzel, amely inkább a noteszgép szélei felé vezeti el a felesleges, processzor által termelt hőt.

Michael Rightley, a Sandia vezető mérnöke elmondta, hogy tulajdonképpen véletlenül fedezték fel ezt a fajta megoldást, amikor radarrendszerek számára dolgoztak ki hűtőeszközöket. A technológia azonban még nem tökéletes, fejlesztést igényel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés