Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ítélethirdetés a DVD-védelmet feltörő tinédzser ügyében – elhalasztva

Dotkom

Ítélethirdetés a DVD-védelmet feltörő tinédzser ügyében – elhalasztva

A múlt héten végigvonuló bírósági eljárást péntekre be kellett volna fejezni, a védelem azonban vádiratának átfogalmazásával további jogi csatározások előtt nyitotta meg a lehetőséget.

A december 9-én indult peres eljárás az utolsó felvonása lehet a norvég Jon Johansen ellen zajló, néha már boszorkányüldözés jelleget felöltő jogi csatározásnak. A skandináv fiatalember ˝vétke˝, hogy a boltban megvásárolt, eredeti DVD-it meg kívánta nézni linuxos operációs rendszerrel bíró számítógépén is. Akkoriban azonban még nem létezett lejátszóprogram Linuxra, ezért a leleményes Johansen kiiktatta a DVD-filmek védelméül szolgáló, CSS elnevezésű metódust. A sikeren felbuzdulva közzétette erre képes programját (DeCSS) az Interneten, amit azonban a filmstúdiók nem néztek jó szemmel.

Be is indult az amerikai filmes jogokért küzdő szervezet, az MPAA úthengere: az USA-ban kétszer is eljárást indítottak Johansen ellen, majd a norvég szerveket is felszólították a cselekvésre. Ennek tárgyalása indult meg hétfőn – Johansen és védőügyvédje, Halvor Manshaus azzal érveltek, hogy a fiatalember szoftvere nem az illegális másolatok készítése céljából született, csupán a legálisan megvásárolt filmek megnézését szerette volna elérni a tinédzser.

Erről másként vélekedik azonban a vád: Inger Marie Sunde szerint a Johansen által készített alkalmazás nem is Linuxon fut, csak Windowsokon működőképes. Sunde Johansent, mint egy Internet-hackereket manipulatívan vezető embert festette le, aki azon dolgozik a többi társával, hogy illegálisan terjesszenek filmeket és zenéket. Ezzel egyetemben meg is változtatták az eredeti vádiratot, így az ügy további tárgyalást igényel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés