Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem vagyok bűnös! – vallotta a bíróságon a DVD-védelmet kijátszó tizenéves

Dotkom

Nem vagyok bűnös! – vallotta a bíróságon a DVD-védelmet kijátszó tizenéves

Hazájában, Norvégiában csak DVD Jonnak becézett fiatalember ellen a skandináv országban is büntetőeljárás indult, pusztán azért, mert meg akarta nézni eredeti, boltban vásárolt DVD-filmjeit Linuxán.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a tizenéves Jon Johansen feltörte a DVD-filmeknél alkalmazott CCS nevű védelmi eljárást – Linuxán ugyanis nem tudta megnézni a filmeket a szükséges lejátszószoftver hiányában. Miután sikerült neki, ezt közzé is tette – innen indult az ügy, mely az Egyesült Államokban már jópár szakaszon túl van, s jelenleg a norvég bíróság vizsgálja az esetet.

Irene Sogn, az ügy bírónője két szakértővel együtt hallgatta meg a tegnapi nap folyamán a mára 19 éves Johansent. A tét nem kicsi – ha elmarasztaló ítélet születik, akkor az a fiatalember számára közvetlenül kellemetlen: akár két éves szabadságvesztéssel is sújthatják. Ráadásul ez esetben a DVD-filmek tulajdonosait is nagy veszteség éri, hiszen ha bűnösnek találják a skandináv fiút, akkor az egyben azt is jelenti, hogy helyben hagyják a kiadók azon érvelését: DVD-ről másolatot készíteni (legálisan) nem szabad még otthoni használatra sem.

A jelenleg majdnem havi 5 ezer dollárt kereső, mára komoly programozóvá vált Johansen természetesen tagadja bűnösségét. Személye, és az általa készített DeCCS nevű program közben pedig szépen egybeforr a szellemi szabadság eszményével.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés