Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Mobilbank lehagyja az Internetbankot

Dotkom

A Mobilbank lehagyja az Internetbankot

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel Mobil Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve felmérte a pénzügyi szektor Internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit.

2002. szeptember 30-án az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező bankok 207 ezer internetes szolgáltatásokra szerződött és 215 ezer mobilbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek. Az alacsonyabb szintről induló, de gyorsabban növekvő mobilbanki tábor 2001 közepén érte utol az Interneten keresztül bankolók számát, azóta pedig növelni tudta előnyét.

Egy éves távlatban vizsgálva a növekedést, az internetes lakossági ügyfelek száma körülbelül 69%-kal, a mobilbanki ügyfelek száma nagyjából 72%-kal emelkedett.

A bankok várakozása szerint mindkét szolgáltatásnál gyors további ügyfélszám-bővülésre lehet számítani a következő év során. A gyors növekedést alátámasztja az is, hogy a következő évben 4-5 bank kíván internetes folyószámla, illetve értékpapír-kereskedési szolgáltatást indítani, 2 illetve 4 bank pedig SMS, illetve WAP alapú mobilbanki szolgáltatás bevezetését tervezi.

A vállalati ügyfelek esetében azonban még mindig az internetbanki ügyfelek többen vannak (30 ezer), mint a mobilbanki ügyfelek (26 ezer). A vállalati mobilbanki ügyfelek száma egy év alatt 38%-kal bővült, míg az internetbanki vállalati ügyfelek száma 124%-kal nőtt.

A mobiltelefonos banki szolgáltatások közül elsőként elindított SMS alapú információs szolgáltatások mellett az utóbbi időben több bank kezdte meg a WAP technológián alapuló, már tranzakciók kezdeményezésére is alkalmas szolgáltatásait.

A biztosítók alapvetően az utasbiztosítás, a lakásbiztosítás, az életbiztosítások és a kötelező felelősségbiztosítás értékesítését látják megvalósíthatónak az Interneten keresztül, várakozásaik szerint ezen termékek internetes értékesítése néz a leggyorsabb növekedés elé.

***

A felmérés 2002. október-novemberben zajlott a pénzügyi szférán belül teljes körűen megkérdezve a hitelintézeteket, a takarékszövetkezeteket, a biztosítótársaságokat és az értékpapírcégeket. A kutatás reprezentativitása kimagasló volt: mérlegfőösszeg alapján a bankok 80%-a, díjbevétel alapján a biztosítók 62%-a képviseltette magát a felmérésben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés