Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Nokia a mobil iparág tartós növekedésére számít 2003-ra

Dotkom

A Nokia a mobil iparág tartós növekedésére számít 2003-ra

A vállalat a telefonkészülékek piacának 10 százalékos, vagy annál valamivel magasabb növekedésére, a vezeték nélküli infrastruktúra iparág területén ugyanakkor továbbra is kihívásokra számít.

A Nokia vezetősége a texasi Irving városban, a befektetők számára rendezett félévi vállalati stratégiai értekezleten ismét hangsúlyozta meggyőződését, miszerint a mobilkészülék-iparág növekedése 2003-ban is folytatódik. A vállalat szerint ugyanakkor a vezeték nélküli infrastruktúra iparág számára 2003 is kihívásokkal teli évnek bizonyul majd.

Jorma Ollila, a vállalat elnök-vezérigazgatója befektetők előtt kijelentette: „Az iparági növekedés dinamikájának változása idején a Nokia áll a legjobb helyzetben ahhoz, hogy kihasználhassa az előttünk álló lehetőségeket. Potenciális növekedési lehetőséget látunk az új termékkategóriák esetében, főként a játékokra, a képtovábbításra, és a vállalkozói piacot érintő termékekre vonatkozóan. Ezeken a területeken építhetünk erős márkanevünkre, a technológia világában megszerzett vezető pozíciónkra, és gyártási skálázhatóságunkra. Úgy gondoljuk, hogy 2002 során piaci részesedésünk globálisan tovább nőtt, így egyre közelebb kerülünk a célként kitűzött 40 százalékhoz.”

A vezeték nélküli készülékek piaca
A Nokia továbbra is kitart álláspontja mellett, mely szerint a készülékek teljes piaci volumene 2002-ben eléri a 400 milliót, míg 2003 során 10 százalékos, vagy annál valamivel magasabb piaci növekedés várható. A 2003-ban tapasztalható növekedés mozgatórugója az előfizetők számának növekedése és a stabilizálódó készülékcsere-ciklus kombinációja lesz. A vállalat elképzelései szerint a mobil előfizetői piac a 2002 végén elért 1,1 milliárdról 2005-re mintegy 1,5 milliárdra nő, míg a készülékcsere piac évi részesedése a jelenlegi 50 százalékról tovább nő.

Ma világszerte az előfizetők valamivel több mint negyede cseréli évente készülékét, és így körülbelül 2,5 éves készülékcsere ciklus alakult ki. Ez a ciklus az elmúlt másfél év során tapasztalt növekedés után mostanra valószínűleg stabilizálódik, mely ösztönzőleg hat a további fejlesztésekre.

A vezeték nélküli infrastruktúra piac
A Nokia a 2002-es év egészére a vezeték nélküli infrastruktúra piac mintegy 20 százalékos esésére számít, míg a vállalat érintett piacain 15 százalék körüli visszaesés várható. A piaci kilátások továbbra is kihívóak maradnak, mivel a szolgáltatók a cash flow fenntartására koncentrálva csökkentik befektetéseik mértékét. A Nokia elképzelései szerint 2003-ban a mobil infrastruktúra piac egészén mintegy 10 százalékos visszaesés várható, míg a Nokia által lefedett piacok visszaesése 5-10% között várható.

A szolgáltatók befektetéseinek visszaesése ellenére a bővülő hálózati forgalom következményeként a kapacitás igények tovább nőttek. A mobil adatszolgáltatások növekedése nyomást gyakorol a meglévő hálózatokra. A globális technológiák, mint a GSM, az EDGE és a WCDMA a szolgáltatók számára a legköltséghatékonyabb módon biztosítják a kapacitásigények zökkenőmentes fejlődősét.

A modern technológiák terjedése
A színes kijelzők, képtovábbítás MMS (multimédiás üzenetküldési szolgáltatás) és Java által lehetővé tett fejlett funkciók és szolgáltatások következtében a piac új szakaszba lép, és a Nokia kiszélesített termékkínálatával, továbbra is az élvonalban jár. 2002-ben a Nokia több mint 30 új telefonmodellt szállított, melyek közül több már a modern szolgáltatásokat is biztosítja.

2003 során a Nokia a tervek szerint 50-100 millió színes kijelzővel, MMS-, Java funkcióval, és böngésző-támogatással rendelkező készüléket szállít. Ezek közül mintegy 10 millió készülék a Nokia Series 60 felhasználói felületén alapul majd. Több mint 70 szolgáltató már beindította az MMS szolgáltatást.

A Nyílt Mobilszövetség (OMA) és a mobilszoftver
A hangátvitelről a többletértéket kínáló szolgáltatások felé vezető iparági átmenet során a nyitottság a növekedés elengedhetetlen feltételévé vált. A nyitottság révén szolgáltatások gazdagabb választéka alakulhat ki, és a fejlesztők a legjobb platformokhoz férhetnek hozzá. A vállalat továbbra is szilárdan támogatja a Nyílt Mobilszövetséget és annak több mint 300 tagját. A smart telefonok hamarosan de facto platformjává váló Nokia Series 60 szoftverplatformot a készülékpiac 60 százalékát képviselő vállalat választotta és alkalmazza.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés