Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hatalmas piacot vesztett a Microsoft

Dotkom

Hatalmas piacot vesztett a Microsoft

Az Európai Unió 250.000 eurós projektbe kezdett, mely az uniós tagországok kormányainak átállását vizsgálja Windows-ról Linuxra.

A hét folyamán a Microsoft két fontos piacon is csatát vesztett: az Európai Unió tanulmányt készíttet az uniós tagországok számítástechnikai rendszereinek átállításáról Linuxra, emellett pedig a namíbiai Schoolnet is elutasította a Microsoft ajánlatát és a Linux mellett döntött.

Az EU 250.000 eurós szerződést kötött a rendszerintegrátor Netproject céggel a tanulmány elkészítésére. Eddie Bleasdale, a Netproject elnöke elmondta, hogy a Microsoft jelenlegi licenc-politikája nem felel meg az Európai Unió elvárásainak. A Microsoft termékek magas ára és rövid életciklusa túlságosan magas költséget jelent a kormányoknak. A Linuxra történő átállás már a jövő évben megkezdődhet.

A tavaly májusban bevezetett új licenc-politika szerint a cégeknek éves upgrade díjat kell fizetniük, mely a termék árának 29%-a. Ily módon a cégeknek még akkor is fizetniük kell, ha egyébként nem vennék meg a legújabb upgrade-et. Egy termékhez 3 éves életciklust alapul véve az upgrade-elés költsége magasabb, mint a korábbi rendszerben.

A héten a Schoolnet Namibia is bejelentette, hogy nem fogadja el a Microsoft ajánlatát, mely szerint Office XP programokat 2.000 dollár értékben ingyenesen kapnának, cserébe viszont 9.300 dollárt kellene fizetniük az operációs rendszerekért. Ezen felül a fenntartási és telepítési költségek is a Schoolnetet terhelik, mely a Microsoft termékek esetén igen magas. A viszonylag fejletlen afrikai országok egyelőre kiaknázatlan piacot képviselnek, ahol a Microsoft máris hátránnyal indul.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés