Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világcégek tananyagai a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programban

Dotkom

Világcégek tananyagai a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programban

A CNA tananyaga a HP, a SUN, az Adobe és a Panduit tartalmaival bővül.

A Cisco Systems által 1997-ben elindított non-profit Cisco Hálózati Akadémia Program 2002-ben jelentős bővülésen ment keresztül. A 149 országban bevezetett Program keretében mintegy 10.000 Akadémián több mint 300.000 diák számára elérhető Cisco hálózati tananyagok mellett most Magyarországon újabb web-alapú oktatási anyagok lesznek elérhetők négy nemzetközi vállalat jóvoltából. A hazai CNA közösség 1.500 diákot számlál, összesen 52 Akadémián folyik az oktatás.

A HP Magyarország, a SUN Microsystems, az Adobe és a Panduit cégekkel kötött megállapodások értelmében jelenleg négy új, web-alapú, a legújabb technológiákat tartalmazó tananyag áll térítésmentesen az Akadémiákon tanuló diákok rendelkezésére. A HP jóvoltából elérhető lesz az IT alapfogalmai (IT Essentials I. és II.) tananyag, amely általános informatikai ismereteket nyújt közép- és felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak.

A SUN Microsystems támogatásával elkészült a Unix és a Java programozás alapjait (Fundamentals of Unix és a Fundamentals of JAVA Programming) bemutató kurzus. Az Adobe a webdesign alapjait bemutató (Fundamentals of WebDesign), a Panduit pedig a hang- és adatkábelezésről (Fundamentals of Voice and Data Cabling) szóló anyag elkészítését finanszírozta. A kurzusok mindegyike a Cisco Systems által kifejlesztett “Virtuoso” e-learning keretrendszeren fut és kurzusonként 70 órányi multimédiás – videóval, online gyakorlatokkal kibővített – tananyagot tartalmaz. A Virtuoso keretrendszeren futó Cisco Hálózati Akadémia Program a világ legnagyobb on-line oktatási közössége. Az új kurzusok megjelenésével a diákok a hálózati alapképzés mellett további, egymással párhuzamosan is elsajátítható informatikai tantárgyakat vehetnek fel.

A támogatott tananyagok bevezetése érdekében a Cisco Systems Magyarország együttműködési megállapodást kötött a HP és a SUN Microsystems hazai leányvállalataival. A megállapodások értelmében a két cég támogatást nyújt az új tananyagok iránt érdeklődő Akadémiák számára a Cisco Systems Magyarország koordinálásával. A megállapodások azért jöttek létre, mert a jelenleg 1 500 diákot és 52 Akadémiát számláló magyar Cisco Hálózati Akadémiai közösség jelentős része érdeklődött a két cég tananyagai iránt.

A SUN támogatásának köszönhetően öt Akadémia oktatói végezték el a „train the trainer” tanfolyamokat, melyek során akkreditált JAVA és UNIX Adminisztrátori oktató képesítést szereztek, lehetővé téve, hogy iskoláikban megkezdődjön a rendszeres JAVA és UNIX képzés. Ezen öt oktatási intézmény számára a SUN öt munkaállomásból álló, a képzéshez szükséges technikai hátteret biztosító labort is felajánlott. A SUN Microsystems az első informatikai nagyvállalat, mely a Cisco Hálózati Akadémia Programhoz világszinten csatlakozott. A SUN Microsystems Magyarország és a Cisco Systems Magyarország közötti együttműködés világviszonylatban is példaértékű, hiszen elsőként kerül sor arra, hogy a SUN helyi leányvállalata az anyacégek együttműködésén túlmutatva az oktatók képzését és az akadémiák felszerelését is támogatja. A Cisco Hálózati Akadémiához való csatlakozás jól illeszkedik a SUN stratégiájába, amely – hűen a cég gyökereihez (SUN = Stanford University Network) – az oktatást kiemelt területként kezeli és az oktatási intézmények számára minden hardvert jelentős kedvezménnyel, szoftvereinek nagy részét pedig ingyenesen kínálja.

A HP, a Cisco Gold minősítéssel rendelkező partnereként egyrészt segíti az oktatók IT Essentials I. és II.-re való felkészítését, amelyre már most komoly érdeklődés mutatkozott a felsőoktatási intézmények tanárai között. Az IT Essentials I. a PC és perifériák felépítésével, az ehhez kapcsolódó alapfogalmak elsajátításával foglalkozik, míg a II. rész az operációs rendszerrel ismerteti meg a hallgatókat. Az első rész végén nemzetközileg elismert CompTIA A+, a második végén pedig CompTIA Server+, minősítést kaphatnak a diákok. Ezek a minősítések a későbbi munkavállalás során kamatoztathatóak.

A támogatás részeként a HP az ország összes Cisco Hálózati Akadémiája számára jelentős kedvezménnyel teszi elérhetővé a PC-k illetve az OpenView management szoftver megvásárlását a kialakításra kerülő iskolai laborokban. A HP ezzel is erősíteni kívánja erőteljes társadalmi-gazdasági szerepvállalását, különös tekintettel a kiemelkedően fontos oktatási szférára.

A cégek megállapodtak abban, hogy a képzés sikeres beindítása után értékelik az új kurzusokkal kapcsolatos tapasztalatokat, és tárgyalásokat folytatnak az együttműködés következő szakaszáról és további Akadémiák bevonásáról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés