Connect with us
Hirdetés

technokrata

Hacker-aranykorszak

Dotkom

Hacker-aranykorszak

Az elmúlt időszakot a hackerek aranykoraként kezdik emlegetni a szakértők, s úgy vélik, még közel sincs leáldozóban ez a tendencia.

Rendszerekbe betörni, onnan információkat megszerezni, vagy egyszerűen csak rombolni – nem könnyű feladat. Még akkor sem, ha egyes rendszerek tárva-nyitva állnak, szinte csábítgatva a behatolásra. Szükség van bizonyos fokú tudásra, hogy a gyenge pontokat megtalálva be lehessen jutni a hacker számára fontos területekhez. Ezen folyamatot azonban nagyban megkönnyítik az olyan eszközök, amelyeket kifejezetten erre készítettek: könnyedén és gyorsan ki lehessen velük használni egy (vagy több) biztonsági hiányosságot – és máris fel van törve a rendszer.

Az elmúlt 8 hónapban több ilyen eszközt is lefüleltek vagy bemutattak, csak pár példa: LibRadiate, Paketto Keiretsu, Setiri és The Defiler´s Toolkit – ezen alkalmazások felelősek a biztonsági szakemberek álmatlan éjszakáinak egy jelentős részéért. Ugyanakkor az is megkönnyítette a feladatot, hogy a nyári időszakban elég sok jelentős hibára derült fény, amit aztán ki lehetett használni – gondoljunk csak az OpenSSH hibájára.

Szintén nagy veszélyforrás a védtelenül hagyott vezetéknélküli LAN-ok, azaz helyi hálózatok tere: az alig, vagy egyáltalán nem védett LAN-okba való betörések megszaporodása miatt már az FBI külön csak ezzel foglalkozó csoportot hozott létre. Elszaporodtak a DOS és a DDOS támadások is, ráadásul ez utóbbiakkal szemben nem is nagyon létezik védelem.

Hova vezet mindez? Remélhetőleg egyre komolyabb és szigorúbb biztonsági előírásokhoz, védelmekhez, illetve ezek betartásához. Jó lenne azt hinni, mindezt úgy fogjuk elérni, hogy nem éri különösebb megrázkódtatás az elektronikus kereskedelmet, az internetes kommunikációt. Az ember azonban gyakran sajnos csak saját hibájából tanul, így joggal tehető fel a kérdés: mi/ki lesz a következő áldozat?



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés