Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb csalódás érte a Matáv többségi tulajdonosát

Dotkom

Újabb csalódás érte a Matáv többségi tulajdonosát

A Deutsche Telekom 10 millió előfizetővel rendelkező kábeltelevíziós üzletágának megvásárlására az előzetes elképzeléseknél átlagosan csaknem 1 milliárd euróval alacsonyabb áron érkeztek be ajánlatok.

Idén egyszer már majdnem eladta 10 millió előfizetővel rendelkező kábeltelevíziós üzletágát a Deutsche Telekom. A jelentősen eladósodott német távközlési vállalatnak azóta is érdekében áll, hogy megváljon kulcsérdekeltségeitől, s erre a legmegfelelőbb megoldásnak az bizonyult, hogy a hat német térségben működő vállalkozást egy csomagban értékesíti.

Mint ismeretes, a Deutsche Telekom a versenyhivatal miatt nem tudta 5,5 milliárd euróért eladni kábelüzletágát a Liberty Media-nak, s ez károsan érintette a cég adósságleépítési tervét is. Ráadásul egyes elemzők szerint a piaci bizonytalanság miatt azóta jócskán leértékelődött a csomag ára, amelyet jelenleg 2-4,5 milliárd euróra becsülnek.

A volt állami monopolcég jelezte ugyanakkor, hogy ha nem talál vevőt, aki egyben megvásárolná a vállalkozást, akkor a csomagot hajlandó részleteiben is értékesíteni.

Az üzlet iránt még így is komoly volt az érdeklődés, jelentkezők szinte azonnal akadtak, ám a Deutsche Telekom kábelüzletágának nagy részét megtestesítő 6 regionális kábeltévé társaságra a 9 pályázó közül csupán 5 kiválasztott konzorcium nyújthatott be ajánlatot.

A Handelsblatt jelenglegi értesülései szerint azonban az előzetes elképzeléseknél átlagosan csaknem 1 milliárd euróval alacsonyabb áron érkeztek be vásárlási javaslatok.

A kábelüzletágat a jelentkezők többsége ugyanis “private equity” alapon közelíti, s a már mindössze három érdeklődő is csupán 2,5-2,8 milliárd euró között tett ajánlatot az üzleti egységre – a távközlésben és a médiában uralkodó finanszírozási válságra hivatkozva.

Az első konzorcium a Goldman Sachs és az Apax Partners égisze alatt szerveződött, a másodikban ismét felbukkan a korábban versenyhivatali vétót kapó Liberty Media, a Blackstone Partners és az Apollo társaságában, miközben a harmadik ajánlattevő a BC Partners. Emellett a GMT csak a hálózat egy részére lenne vevő, így esélyei limitáltak.

A Deutsche Telekom számára 64 milliárdos adósságállományának leépítése szempontjából létfontosságú lenne a kábelüzletág eladása, azonban az aktuális piaci és finanszírozási helyzetben a tranzakció egyelőre bizonytalan.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés