Connect with us

Hirdetés

technokrata

Synergon: atomerőművi beszállítói minősítés

Dotkom

Synergon: atomerőművi beszállítói minősítés

A vezető hazai megoldásszállító Synergon sikerrel megfelelt a Paksi Atomerőmű Rt. korábbiaknál magasabb szintű beszállítói követelményeinek.

A Synergon Informatika Rt. megszerezte az ABOS 3 biztonsági osztálynak megfelelő minősítést, ugyanis sikerrel megfelelt a Paksi Atomerőmű Rt. korábbiaknál magasabb szintű beszállítói követelményeinek.

Az Atomerőművi Rendszerek és Rendszerelemek Biztonsági Osztályba Sorolása (ABOS) szerint a Synergon már rendelkezett a 4T osztályú minősítéssel 2004-ig terjedő érvénnyel, a most sikerrel zárult emelt szintű audit eredményeként e mellé kapta meg az ABOS 3 biztonsági osztálynak megfelelő tanúsítványt hasonló érvényességi időtartammal.

E minősítések határozzák meg, hogy a Synergon milyen biztonsági fokozatú rendszerek megvalósításához és üzemeltetéséhez jogosult informatikai támogatást nyújtani a Paksi Atomerőmű Rt. számára. Így jelenleg a következő minősített területekhez: ABOS 3 biztonsági osztályba (minden érintett funkció) és 4T osztályba tartozó informatikai rendszerekre, rendszerelemekre vonatkozó tervezés, szerelés, üzembe helyezés, technológiai számítástechnikai rendszerek karbantartása.

Az Országos Atomenergia Hivatal működését, a nukleáris biztonsággal összefüggő hatósági ügyeket kormányrendelet szabályozza, mely szerint az atomerőművi rendszereket és rendszerelemeket a nukleáris biztonság funkciók szerint csoportosítani, tehát biztonsági osztályokba kell sorolni. Az ABOS, az Atomerőművi Rendszerek és Rendszerelemek Biztonsági Osztályba Sorolása – hatálya a Paksi Atomerőműre terjed ki – négy kategória (3 biztonsági és egy nem biztonsági osztály) kialakítását határozza meg.

Az ABOS 4T besorolás az atomerőművi biztonság szempontjából nem kritikus osztályba sorolást jelent, míg a Synergon által teljesített ABOS 3 minősítés alapján a Synergon alkalmas olyan rendszereket, megoldásokat szállítani, melyek üzemzavart megelőző és a káros környezeti hatásokat csökkentő biztonsági funkciókat látnak el. Továbbá olyan megelőző rendszereket, melyek csökkentik a 2. osztályba (magasabb szintű) sorolt biztonsági funkciók működésbe lépésének szükségességét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés