Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetes adóbevallás szeptembertől

Dotkom

Internetes adóbevallás szeptembertől

Ez év őszétől a Fővárosi és Pest Megyei Kiemelt Adózók Igazgatóságához tartozó adózók chipkártya segítségével, elektronikus úton is aláírhatják, valamint beadhatják bevallásaikat az adóhatósághoz.

A jövő héttől készen áll az adóhivatal arra, hogy fogadja a legnagyobb adózók kizárólag elektronikus úton benyújtott bevallásait – tudta meg a Népszava Futó Ivántól, az APEH informatikai elnökhelyettesétől. A magánszemélyeknek azonban még legalább másfél évet kell várniuk arra, hogy az Interneten keresztül juttathassák el személyi jövedelemadó bevallásaikat az adóhivatalhoz, s több tízezer forint kiadással kell számolniuk – közel ennyibe kerülne ugyanis a chipkártya.

Szeptembertől a vonatkozó törvényi rendelkezés szerint a Fővárosi és Pest Megyei Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó, csaknem 500 adózó (a szakzsargon szerint virilista) kizárólag elektronikus úton juttathatja el bevallásait az adóhivatalhoz.

A jogszabály ugyan kötelezettséget ír elő az érintett cégeknek, teljesítése azonban mégiscsak könnyebbséget jelent számukra. Mostanáig ugyanis csak azzal a lehetőséggel élhettek, hogy – 1997 júliusától az adóhatóság rendszerén, majd ez év március végétől az Interneten keresztül benyújtott – elektronikus adóbevallásaikat a főbb számokat tartalmazó, kézzel aláírt adatlappal kellett hitelesíteniük.

A jövő hónaptól egyelőre kizárólag a KAIG-hoz tartozó adózók élvezhetik az internetes bevallás előnyeit. A vonatkozó törvény ugyanis csak az érintett cégek esetében engedi meg, hogy az adóhatóság, mint fokozott biztonsági minősítő állítson ki részükre chipkártyát (tehát gyakorlatilag ingyen juthatnak hozzá), aminek segítségével elektronikus úton aláírhatják bevallásaikat.

Futó Iván szerint mindezekkel együtt megközelítően 200 millió forintba kerül majd az APEH-nak az elektronikus adóbevallási rendszer kiépítése. Jövőre további 430 millió forintra lesz szükség a háttérrendszer, valamint az archívum létrehozásához. Az elektronikus adóbevallásoknak ugyanis nincs papír alapú változatuk, így tárolásukat számítógépes úton, biztonságosan meg kell oldani.

Nyugat-Európában számtalan országban enyhébb szabályok vonatkoznak az elektronikus adóbevallásra. Franciaországban választhatnak az adózók, hogy a számítógép merev lemezén tárolt tanúsítvánnyal és magánkulccsal hitelesítik-e bevallásaikat vagy chipkártyát használnak. A tanúsítványokat és a kulcsokat nem az adóhatóság, hanem független szolgáltató adja ki. Angliában elég csak egy PIN-kódot és egy kulcsszót használni az azonosításra. Írországban a magas költségek miatt nem vezették be a chipkártyás rendszert. Az adóhivatal szerveréről töltik le az adózók számítógépeik merev lemezére a magánkulcsot és a tanúsítványt. Spanyolországban a bankok adják be a bevallásokat ügyfeleik megbízásából. Az internetes benyújtáshoz szintén elég az adóhivatal által kiállított merevlemezre mentett tanúsítvány és magánkulcs. Norvégiában kivetéses adóztatás van, tehát a hivatal kitöltve küldi meg a bevallásokat az adózóknak, amit Interneten keresztül is elfogadhatnak vagy módosíthatnak. Mindehhez csupán egy ötjegyű PIN-kódra és egy azonosító jelre van szükségük.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés