Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hét konzorcium adott ajánlatot a KirchMedia átvételére

Dotkom

Hét konzorcium adott ajánlatot a KirchMedia átvételére

A csődeljárás alatt álló KirchMedia átvételére kiírt pályázatra a határidő lejártáig hét konzorcium nyújtott be ajánlatot.

Az idén 75 éves Leo Kirch birodalma január végén menekült csődvédelembe hitelezői elől. A bankok és a kötvényesek ugyanis megelégelték, hogy az évek alatt felhalmozott 5,7 milliárd eurós (1.373 milliárd forint) hitelükből próbál Kirch a német piac első számú cége, a Bertelsmann fölé nőni. A Kirch holding néhány év alatt négymilliárd eurót költött Európa legnagyobb filmarchívuma felépítésére és a legnagyobb sportesemények kizárólagos közvetítésére. Az előfizetők száma azonban nem nőtt elég gyorsan, így a megfeszített versenyt nem bírta a csoport. Ezt követően a müncheni illetékes bíróság hivatalosan is elindította a csődeljárást, megnyitva ezzel az utat a KirchMedia értékesítése előtt.

A médiakonszern ügyvezetője, Hans-Joachim Ziems egy hitelezői értekezletet követően jelentette be, hogy a KirchMedia átvételére kiírt pályázatra a határidő lejártáig hét konzorcium nyújtott be ajánlatot. A legmagasabb kínált ár 2,6 milliárd euró volt. Azonban az ajánlattévők neveit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Július végén az Axel Springer bejelentése szerint a német HypoVereinsbank (HVB) és a Spiegel Verlag az Axel Springer és a Heinrich Bauer kiadóval közösen tett ajánlatot a fizetésképtelen KirchMedia átvételére, míg június legelején a Sony Corporation számolt be a KirchMedia megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások folytatásáról. Az ajánlattévők között minden bizonnyal a Comnmerzbankot is megtalálhatjuk, ugyanis a WAZ-csoport is fontolgatta a KirchMedia egyes részeinek megvételét, de ezen szándékától még június második hetében váratlanul visszalépett, azonban partnere, a Comnmerzbank továbbra is érdekelt maradt az ügyletben, ezért a pénzintézet újabb társat keresett az üzlet nyélbeütéséhez.

Michael Jaffé csődbiztos és ügyvezető az elkövetkező napokban tekinti át a benyújtott ajánlatokat. Amennyiben az ajánlatok megfelelnek bizonyos előfeltételeknek, az ajánlattevők betekintést nyerhetnek a konszern könyveibe. A végleges döntés ezt követően augusztus vége és szeptember eleje között születik meg.

Jaffé szerint a hitelezők csoportja összesen 8,6 milliárd eurós követelést támasztott a KirchMediával szemben. Ez azonban magában foglalja a banki hitelek mellett a kártérítési követeléseket, valamint a lehívott, de vitatott érvényű opciókat is.

Hans-Joachim Ziems abban reménykedik, hogy később, a pályázók közötti verseny miatt a mostani árajánlatokat magasabbra tornázhatja, mindenesetre a benyújtott ajánlatok optimizmusra adnak okot – s a tévéállomások is zavartalanul sugároznak tovább.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés