Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft bővít a stagnálás ellenére

Dotkom

A Microsoft bővít a stagnálás ellenére

Bill Gates bejelentése szerint a Microsoft 20 százalékkal emeli kutatási és fejlesztési költségvetését, emellett pedig 55 ezerre növeli alkalmazottainak számát.

A Microsoft tervei szerint 20 százalékkal növeli kutatási és fejlesztési költségvetését, valamint az elkövetkezendő évben 5.000 új dolgozót alkalmaz – jelentette be Bill Gates, a vállalat elnöke a társaság pénzügyi elemzők számára tartott, éves konferenciáján, Redmondban. Ennek következtében a stagnáló gazdasági helyzet ellenére a vállalat kutatási és fejlesztési költségvetése 4,3 milliárd dollárról 5,2 milliárdra emelkedik a 2003-as költségvetési évben.

“A szoftverek kínálta lehetőségeknek köszönhető optimizmusunk beruházásaink növelésére ösztönöznek” – mondta Gates. “A Microsoft alkalmazottainak bázisállománya jelenleg 50 ezer főt számlál – és tovább bővül” – tette hozzá.

Bill Gates szerint a Microsoft legnagyobb riválisa a vállalat .Net architektúrának bevezetésében az IBM és a Linux.

Ami az operációs rendszereket illeti, Jim Allchin elnökhelyettes bejelentése szerint a Windows XP megjelenése óta az elmúlt kilenc hónapban mintegy 46 millió példányban kelt el, és ezzel magáénak tudhatja az eddigi leggyorsabban fogyó Windows-változat címet. A Microsoft az XP debütálása óta 230 százalékkal több példányban kelt el, mint a Windows 95, és 160 százalékkal nagyobb példányszámot ért el a megjelenést követően, mint a Windows 98.

A redmondi székhelyű szoftveróriás a 2002-es pénzügyi évben 7,8 milliárd dollár, azaz részvényenként 1,41 dollár profitot ért el, szemben az évvel korábbi 7,4 milliárddal, amely részvényenként 1,38 dollárt jelentett. A Microsoft forgalma 12 százalékkal 28,4 milliárd dollárra nőtt. Mindez a Windows XP sikerének, valamint más szoftvereknek és a költség-hatékony gazdálkodásnak volt köszönhető.

Allchin elmondása alapján a Microsoft több új Windows XP verzió kiadását is tervezi a közeljövőre vonatkozóan – a különféle eszközökhöz, így például a Tablet PC-khez, az otthoni szórakoztatóközpontokhoz, illetve a Mira-alapú intelligens drótnélküli kijelzőkhöz.

Bill Gates elnök szerint a Windows Longhorn kódnéven futó, következő generációja már javában fejlesztés alatt áll. Az új operációs rendszer 2004 legvégén, vagy pedig 2005-ben jelenik meg. A Longhornnal együtt új Office, Visual Studio.Net, és Exchange szoftverek megjelenésére is számítani lehet.

A Microsoftnál arra számítanak, hogy a júliusban kezdődött új üzleti év első negyedévben a forgalom 7-7,1 milliárd dollár, a működési nyereség 2,9-3 milliárd dollár, az egy részvényre jutó nyereség pedig 42 cent lesz. Egész évre 31,4-32 milliárd dolláros forgalmat, 13,3-13,6 milliárd dolláros működési eredményt és részvényenként 1,85-1,91 dolláros nyereséget várnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés