Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sun Microsystems Inc. beszámoló

Dotkom

Sun Microsystems Inc. beszámoló

Részvényenként 0,01 dollár nyereség és 10 százalékos bevételnövekedés az előző negyedévhez képest.

A Sun Microsystems Inc. a héten jelentette be a 2002. június 30-án véget ért pénzügyi év negyedik negyedévének eredményeit, mely időszak alatt az árbevétel 3,4 milliárd dollár volt, 10 százalékkal több a 2002-es pénzügyi év harmadik negyedévének 3,1 milliárd dollárjánál.

A negyedik negyedév nettó nyeresége 28 millió dollár volt, az egy részvényre eső nettó nyereség pedig 0,01 dollár (leszámítva az értékpapír-befektetésekből származó 18 millió dolláros veszteséget, egy 4 millió dolláros levonást az átszervezési költségek kiigazítása miatt és egy 6 millió dolláros nyereséget a vonatkozó adózási hatások eredményeképpen). Ezeket a tételeket is hozzászámolva, a GAAP (általánosan elfogadott könyvelési gyakorlat) szerinti nettó nyereség 20 millió dollár volt, a GAAP szerinti egy részvényre eső nyereség pedig 0,01 dollár.

Ami a teljes 2002-es pénzügyi évet illeti, a Sun összesen 12,5 milliárd dollár bevételről számolt be. Ez 32 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi rekorderedményeknél. A 2002-es pénzügyi év nettó vesztesége 255 millió dollár volt, az egy részvényre eső nettó veszteség pedig 0,08 dollár (leszámítva egy 517 millió dolláros átszervezési költséget, az értékpapír-befektetésekből származó 99 millió dolláros veszteséget, egy 3 millió dolláros levonást a folyó kutatás és fejlesztés miatt, illetve egy 246 millió dolláros nyereséget a vonatkozó adózási hatások eredményeképpen). Ezeket a tételeket is hozzászámolva, a GAAP szerinti nettó veszteség 628 millió dollár volt, a GAAP szerinti egy részvényre eső veszteség pedig 0,19 dollár.

Scott McNealy, a Sun Microsystems vezérigazgatója így nyilatkozott: „Kijelentettük, hogy ebben a negyedévben nyereségesek leszünk és elértük ezt a célt. Rendkívül büszke vagyok erre és munkatársaimra. Tehetségesek és állhatatosak. S ezt az eredményt úgy értük el, hogy közben megvédtük a kutatás és fejlesztés terén tett befektetéseinket, aktívan őriztük a készpénzállományunkat és továbbra is piaci részesedést hódítunk el a versenytársaktól.”

„Az UltraSPARC® III processzorra épülő termékeink – többek között a Sun Fire[tm] V880 két-, négy- és nyolcprocesszoros szerverek, valamint a Sun Fire[tm] 280R rackbe szerelhető kétprocesszoros szerver – egyre nagyobb sikere kapcsán növekedést értünk el az alsókategóriás szervereladások terén. Megnöveltük az UltraSPARC III processzorra épülő felsőkategóriás termékek, például a mainframe-eket felváltó Sun Fire 6800 és a Sun Fire 15K szerverek eladásait is. E növekedésekhez társult legújabb termékeink igen jó piaci fogadtatása, mint a Sun Fire V480 négyprocesszoros szerver az alsókategóriás piacon és a Sun Fire 12K szerver a felső kategóriában. A Sun Fire 12K szerver különösen sikeres, folyamatosan hódítja el a piacot a versenytársaktól, ugyanakkor erősíti és javítja más felsőkategóriás Sun termékek eladását” – folytatta McNealy.

„Örömünkre szolgál, hogy nőttek eladásaink a tárolóeszközök piacán is a Sun StorEdge[tm] T3 és a Sun StorEdge 3900, 6900 és 9900 családhoz hasonló termékekkel. Folyamatosan jelentetjük meg az olyan úttörő szoftvertermékeinket, mint a Solaris[tm] 9 operációs környezet, a StarOffice[tm] 6.0 irodai csomag, a Sun[tm] ONE Portal Server 6, a Sun[tm] Grid Engine, Enterprise Edition 5.3 és az új Sun ONE Application Server 7 terméksor, amely révén a Java[tm] platformra épülő alkalmazásszerver alapverziója ingyenesen elérhető a vállalatok és Internet-szolgáltatók számára az összes vezető platformon. A Sun szolgáltatásaival együtt ezek a termékek tovább erősítették a Sun pozícióját, mint azon kevés rendszergyártó cégek egyike, amely képes a vállalati vásárlók által igényelt hardver, szoftver és szolgáltatások kidolgozására és integrálására” – zárta beszédét McNealy.

Steve McGowan, a Sun vállalati erőforrásokért felelős alelnöke és gazdasági igazgatója, az alábbiakat mondta: „Különösen elégedettek vagyunk az Egyesült Államok területén elért erős teljesítményünkkel, amely 20 százalékos bevételnövekedést mutatott az előző negyedévhez képest. A vállalati cash-flow továbbra is pozitív, miután a negyedév során 226 millió dollár értékben vásároltunk vissza részvényeket, a negyedév végén a készpénz és értékesíthető értékpapír-állományunk mintegy 5,9 milliárd dollárt tett ki.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés