Connect with us

Hirdetés

technokrata

Katasztrófahelyzet a vírusok miatt?!

Dotkom

Katasztrófahelyzet a vírusok miatt?!

Hamarosan a vírusvédelmi eszközök sem segítenek…

Talán nincs is olyan ember, aki rendelkezik számítógéppel, de még sosem találkozott komputervírussal. A szerencsésebbek (illetve azok, akik rendszeresen karbantartják védelmi rendszereiket) megússzák a víruskereső figyelmeztetésével, ami általában el is hárítja a hibát. Nemsokára azonban ez nem (feltétlenül) lesz így…

Biztonsági szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve egyre komolyabb tudással rendelkező egyének írják a vírusokat, aminek köszönhetően a korábbinál jóval veszélyesebb példányok várhatók, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben, mint ahogy azt eddig „megszokhattuk”.

Egy jobban koordinált védekezési rendszerre lenne szükség az újgenerációs vírusok ellen, mert félő, hogy a jelenleginél is sokkal súlyosabb károkat okozhatnak. Nemrég született egy olyan elemzés (How to Own the Internet In Your Spare Time), amelyet három neves szakember készített, név szerint: Stuart Staniford a Silicon Defense-től, Vern Paxson az ICSI internetes kutatóközpontból és Nicholas Weaver a kaliforniai Berkeley Egyetemről.

Szerintük kétféle féregvírus fajta van születőben: az egyik ugyan lassan terjed, de nagyon nehéz lesz észlelni jelenlétét, ráadásul ez a típus kifejezetten az Internet hostokat támadja majd. A másik verzió pedig olyan gyorsan fog terjedni, hogy a jelenlegi vírusvédelmi eszközökkel nem lehet ellenük hatásosan védekezni. Hiszen hogyan is működik ez a folyamat? Észlelik az új vírust, azt elküldik az elhárításukkal foglalkozó cégekhez, azok áttanulmányozzák és kifejlesztik az ellene való védekezést, azután ezt közzéteszik. Ennek letöltése pedig legtöbbször a felhasználókra van bízva, akik sajnos gyakran megfeledkeznek erről, tehát potenciális támadási felületet biztosít számítógépük az új vírusnak (nem is beszélve azokról a kamikáze internetezőkről, akik nem is használnak vírusvédelmi szoftvert).

Egyre gyakoribbá válnak majd a Denial of Service (DoS) támadások, amelyeknek két céljuk van: bizalmas információk megszerzése illetve az adatforgalom megzavarása, és ezáltal az egész Internet destabilizálása. A kutatók a Code Red és a Nimda terjedésének, működésének matematikai analízise után tették közzé felhívásukat azon célból, hogy az internetes társadalmat figyelmeztessék a veszélyre.

Aki kíváncsi az egész elemzésre, az megtekintheti a kapcsolódó linkek egyikére kattintva.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés