Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rendszergazdák rémálma

Dotkom

Rendszergazdák rémálma

Sok rendszergazdának okoznak álmatlan éjszakákat a szerverekre betörő hívatlan vendégek, akik adatokat lopnak/módosítanak. Egy új felmérés alapján az utóbbi időben igen nagy mértékben megszaporodott egy jóval felderíthetetlenebb támadási módszer, melynek köszönhetően szerverünk illegális szoftverletöltő hellyé változik…

Az internetes biztonsági rendszereket fejlesztő ISS/X force közleménye szerint az utóbbi hetekben megszaporodtak az úgynevezett IRC bothálózatok forgalma az Interneten. Ezeket a hálózatokat leginkább illegális szoftverterjesztő cégek használják filmek és szoftverek terjesztésére.

A támadások célpontja általában nagy sávszélességgel rendelkező cégek szerverei, Internet-szolgáltatók, egyetemek, chatszolgáltatók. Egyes hackerprogramok lehetővé teszik, hogy illetéktelen személyek IRC (Internet Relay Chat) csatornákon keresztül trójai faló típusú vírusokat telepítsenek és aktiváljanak. Ezek hatására szerverünk megbénulhat (Distributed Denial of Service – mikor a szervert rengeteg lekérdezéssel túlterhelik), de a faló alkalmas más adatok továbbítására is, ami illegális szoftverek cseréjét teszi lehetővé.

Az IRC 1988-ban kezdte működését. Az úgynevezett botok – melyek eleinte egyszerű scriptek voltak – az IRC csatorna résztvevői számára továbbítottak híreket. Az utóbbi években ezeket a jószándékú botokat trójai faló vírussá alakították át, melyek a célszerveren telepítve akár titkos információkat is továbbíthatnak.

Az IRC botok működését úgynevezett backdoor (hátsó kapu) programok támogatják, melyek gyakran még a rendszergazdák szemei elől is rejtve maradnak. Ezek a programok építik fel a kapcsolatot az IRC csatornával, melyen az IRC botok megkezdhetik az adattovábbítást.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés