Connect with us

Hirdetés

technokrata

A keménykezű Intel

Dotkom

A keménykezű Intel

Vaskéz és mannásbödön: az Intelnél mindkettőt alkalmazzák a jobb munkára sarkallás érdekében. Nem kis pénzekről van szó, amit egyes emberek megszereztek illetve elvesztettek, bizonyára bárki szívesen cserélne velük. Kinek mennyi járt? Megdöbbentő részletek a hírben…

Kétféle módja van annak, hogy valakit nagyobb teljesítményre, jobb munkára sarkalljunk: az egyik a mézesmadzag effektus (több pénz, több juttatás), a másik pedig a szigor ostora. Az Intelnél látszólag ez utóbbit választották, melyben valószínűleg közreműködött a pénzügyi megtakarítás lehetősége is.

Nemcsak az Intel, hanem az egész félvezető iparág egyik legnehezebb éve volt a 2001-es. A processzorgyártó óriásvállalat 2000-ben elért 10,5 milliárd dolláros profitja tavalyra alig 1,3 milliárd dollárra apadt, ezzel közel 88 százalékos esést produkálva. Ennek következtében teljesen érhető módon megnyirbálták a felsővezetők bónuszait is (igaz, emellett a cégből való részesedésüket növelték több részvény átruházásával).

Csak pár név a listából: Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója tavaly is annyi alapfizetést rakhatott zsebre, mint a 2000-es év folyamán: 575 ezer dollárt. Ám míg 2000-ben az ezzel járó bónusza 2.784.700 dollár volt, ez tavalyra majdnem a harmadára csökkent (1.075.300 dollárra)! Hasonlóképen járt a magyar származású alapítótag is, Andy Grove: 525 ezer dolláros bére változatlan maradt tavaly is, ám a 2000-ben kapott 2.542.900 dolláros bónusza 981.800 dollárra lett megkurtítva. Ugyanez történt Paul Otellinivel is, akinek alapbére szintén nem változott (300 ezer dollár), ám bónusza neki is csökkent (1.293.500 dollárról kerek 561 ezer dollárra).

Igaz, hosszútávon ellentételezte a vállalattól kapott részvények értéke ezt a csökkentést: Barrett korábbi 200 ezer darab részvénye helyett már több mint 484 ezer darabot birtokol, Grove szintén 200 ezer darabról indult 2000-ben, s tavaly már valamivel több mint 384 ezret tudhatott magáénak. Otellini 120 ezer részvénye majdnem megtriplázódott: tavaly összesen 357.586 darabot birtokolhatott.

Persze nem kell félteni a cég vezetőit, hogy szegénységben tengették volna az elmúlt évet. Részvényeik eladásából szép jövedelmet realizálhattak: Barrett 544 ezer darabtól vált meg, ezzel több mint 17 millió dolláros bevételre tett szert (bár ha összehasonlítjuk a 2000-es évi eladásokkal, akkor látszik, hogy nem ilyen rózsás a helyzet: Barrett abban az évben csak pár ezer darabbal több részvényt adott el, mégis több mint 10 millió dollárral több bevételt tudott ezzel felmutatni).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés