Connect with us

Hirdetés

technokrata

Piacon a Sharp linuxos kéziszámítógépe

Dotkom

Piacon a Sharp linuxos kéziszámítógépe

E héttől megvásárolható a Sharp Linux-alapokon nyugvó multimédiás kéziszámítógépe, a Zaurus SL-5500.

A Zaurus SL-5500-as 206 MHz-es órajelű Intel StrongARM processzort, 64 MB memóriát és színes érintőkijelzőt (320×240 pixel, 16 bites színárnyalat) tartalmaz, ám fő érdekessége a rajta futó Lineo Linux operációs rendszer, amelyet kifejezetten kéziszámítógépeken történő használatra optimalizáltak. A gép másik sajátossága az aljából kihúzható kicsiny billentyűzet, amelynek segítségével azok is boldogulhatnak a szövegbevitellel, akik nem favorizálják a PDA-kon elterjedt kézírásfelismerés-technológiát. Gyakorlatilag a Zaurus is a Pocket PC-alapú kéziszámítógépekhez hasonló funkciókat kínál, azaz lehetséges rajta Word és Excel dokumentumok megtekintése, kontaktlisták raktározása és a rajta lévő adatok szinkronizálhatók a PC-n lévőkkel az USB portra illeszthető dokkolón keresztül.

A Sharp a hét közepén jelentette be, hogy számos amerikai kereskedő – többek között az Amazon, a Best Buy és az Office Depo – kínálatában megjelent a PDA. A japán gyártó elsősorban a vállalati felhasználókat kívánja megcélozni az 500 dollárba kerülő high-end kéziszámítógéppel, noha a piaci elemzők meglehetősen szkeptikusak a Linux-alapú eszköz sikerét illetően.

A Zaurus SL-5500-ashoz valamikor a második negyedévben lesz elérhető GPRS és CDMA modem bővítés, valamint Bluetooth adatkommunikációs modul is, de a Sharp az Egyesült Államokban CDPD (cellular digital packet data) technológián alapuló mobil szolgáltatásokkal is előáll (egyelőre csak tesztfázisban). A webezést és e-mailezést lehetővé tevő szolgáltatás igénybevételéhez szükséges CDPD modem 149 dollárba fog kerülni (június 8-ig csak 99 dollárba), havidíja pedig 39,95 dollár lesz, amely 29,95 dolláros aktiválási díjjal egészül ki.

A Sharp a jelenlegi tervek szerint a jövő évben fogja piacra dobni a Zaurust Európában, a következő két év során pedig az észak-amerikai piacra kíván bevezetni mobiltelefon funkciókkal felszerelt high-end tenyérgépeket, illetve olyan alsókategóriás modelleket, amelyekkel a fiatal felhasználókat és a családokat célozza majd meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés