Connect with us

Hirdetés

technokrata

Saját terve kellemetlen helyzetbe hozta a Microsoftot?

Dotkom

Saját terve kellemetlen helyzetbe hozta a Microsoftot?

Egy ideje már tart a Lindows körül kialakult jogi csatározás, amely most meglepő eredményt szült.

Még tavaly nyilvánosságra került egy olyan vállalkozás ötlete, mely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Windowsokon futó programok egy átdolgozott Linux operációs rendszeren is működőképesek legyenek. Az ötletet hamarosan tevékeny munka váltotta fel, s a Lindowsnak keresztelt program egyre inkább kezdet testet ölteni.

Nem tetszett ez azonban a Redmondban székelő Microsoftnak, s az óriáscégnél úgy döntöttek, beperlik a Lindowst létrehozó céget. A perben többek között arra hivatkoztak, hogy ennek neve megtévesztőleg hathat a vásárlókra, s ezért a projekt azonnali leállítását kérték.

Nem a Microsoft szájíze szerint alakult azonban a bírósági tárgyalás menete, mert abban ugyan igazat adtak a cégnek, hogy a Lindows ingoványos vizekre evezett, amikor a gyakorlatilag egyetlen betűvel különböző termék neve nagyon hasonlít a szoftvergyártó óriáscég operációs rendszereinek elnevezésére, ám a Windows is hasonló körülmények között indult. Tudniillik az 1983-ban létrejött márkanévről a grafikai felhasználófelület (GUI) egyik képességének hétköznapi elnevezésére is lehet asszociálni.

Ennek következtében a bíróság visszautasította a Microsoft a Lindowsnak azonnali beszüntetésére irányuló kérését is. A Lindows vezérigazgatója, Michael Robertson elégedett a döntéssel és úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint ezek után megint azzal foglalkozhatnak, ami az eredeti céljuk volt: biztosítsák PC-s környezetben az operációs rendszer választásának lehetőségét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés