Connect with us

technokrata

Bajban a Via – növekvő árak?

Dotkom

Bajban a Via – növekvő árak?

Gyártási nehézségek, kitolódó szállítási határidők: nem csak a Via sínyli meg ezt a „minirecessziót”. A készlethiányoknak köszönhetően azonban emelkedésnek indulhatnak az árak…

A Via tulajdonában levő C3-as processzorok alacsony árukkal és kis energiafelhasználásukkal váltak ismertté a piacon. A korábban Cyrixnak nevezett CPU továbbfejlesztése a Via szívügye lett, ezért elég sok pénzt ölt a tervezésbe és a kivitelezésbe.

Tavaly már majdnem sikerült is elérni az 1 GHz körüli sebességet, ám ezen határnak az átlépése 2002-re csúszott át. A cég ígéretei szerint az idei év elején kereskedelmi mennyiségben került volna a piacra az 1 GHz-es C3-as. Került volna – az előállítással ugyanis gondok adódtak.

E processzorok 130 nanométeres gyártási eljárással készülnének, ám a létrehozásukkal megbízott tajvani félvezetőgyár, a TSMC nehézségekkel küszködik (a Via-nak nincsen saját, 130 nanométeres félvezető-gyára). Ennek nem csak a Via issza a levét, hanem többek között az Nvidia is (talán az egyetlen kivétel a Transmeta). Egyelőre nem tudni, mikorra várható a 130 nanométeres gyártás igényeknek megfelelő mértékű beindulása, de remélhetőleg minél hamarabb (a hiány ugyanis magasabb árakban realizálódik).

AMD képviselők úgy nyilatkoztak az ügy kapcsán, hogy a komoly játékosoknak saját gyáruk van – ami igaz is, az AMD és az Intel is mentes a TSMC gondjainak következményitől. Nem mindenki tudja azonban a sok milliárd dolláros költségeket kifizetni, így hát kénytelen mással gyártatni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin