Connect with us

Hirdetés

technokrata

Növekedést ért el az IBM az amerikai szerverpiacon

Dotkom

Növekedést ért el az IBM az amerikai szerverpiacon

Az IBM-nek a tavalyi kedvezőtlen gazdasági helyzet mellett is sikerült némileg bővíteni részesedését a szerverpiacon.

A Gartner Dataquest felméréseinek eredményeiből kiderül, hogy a 2001-es év során az IBM 4,7-ről 4,9 milliárd dollárosra bővítette forgalmát az Egyesült Államokban a hálózati kiszolgálók piacán, amely durván 23 százalékkal lett kisebb 2000-hez képest. A Kék Óriás megőrizte első helyét a szerverpiacon, 21,5-ről 29,3 százalékosra bővítette részesedését, míg a nagy konkurens Sun 22 százalékos piaca 21,4 százalékosra apadt. A Sunon kívül a HP, a Compaq és a Dell is veszített mind piaci részesedéséből, mind pedig forgalmából.

Többek között a kedvezőtlen gazdasági helyzet hatására maga a teljes amerikai szerverpiac is 21,8 milliárdról 16,7 milliárd dollárosra zsugorodott a Gartner adatai szerint. A high-end Unix kiszolgálók eladásából az előző évhez képest 25 százalékkal kevesebb, 10,3 milliárd helyett 7,7 milliárd dolláros bevételre tettek szert a gyártók. E szegmensben azonban még mindig a Sun birtokolja az első helyet, annak ellenére, hogy e vállalat bevételei is visszaestek, méghozzá 4,8-ről 3,6 milliárd dollárra (piaci részesedése viszont 46,3-ről 46,4 százalékosra bővült). Az IBM csak 1,3 milliárd dolláros bevételre tett szert a Unix szerverek eladásából, piaci részesedése viszont (3,1 százalékkal) 20,9 százalékosra emelkedett, míg a harmadik helyezett HP csak a piac 16,6 százalékát birtokolja.

Az Intel-alapú hálózati kiszolgálók piaca 27,6 százalékkal zsugorodott (9,3-ről 6,7 milliárd dollárosra). Ebben a szegmensben a Compaq és a Dell versengett fej-fej mellett. Az előbbi gyártó 26,4, az utóbbi pedig 26,2 százalékos részesedést tudott itt elérni, ami a Compaq esetében 2,16 százalékos csökkenést, a Dell esetében pedig 0,7 százalékos növekedést jelent. Az IBM ebben a szegmensben csak 12,4 százalékos részesedésével csak a harmadik helyet foglalhatja el, azonban ennek elérése 1,6 százalékos bővülést jelent.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés