Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az AMD az Intel rovására terjeszkedett

Dotkom

Az AMD az Intel rovására terjeszkedett

A processzorgyártás területén egymással rivalizáló gyártók közül tavaly az AMD bizonyult rugalmasabbnak.

Az AMD megközelítőleg 4 pontos piaci részesedést szerzett riválisa, az Intel kárára, ezzel már több mint 20 százaléknyit birtokol a PC processzorok piacából. Az Intel 2000-es eredménye még 82,2 százalék volt, az AMD ekkor 16,7 százalékon állt. Ezek az értékek azonban a tavalyi év lezárásával módosultak, méghozzá a kisebb hal javára: az Intel piaci részesedése 78,7 százalékra zsugorodott, míg riválisa ezt a mutatót 20,2 százalékra tudta növelni.

Az a meglepő, hogy ebben benne foglaltatik a karácsonyi bevásárlási láz időszaka, amely sokkal jobban alakult az Intel számára: rekord mennyiségű processzort szállítottak ki a negyedik negyedévben (főként, ha hozzászámítjuk az Xboxban dolgozó Pentium chipeket).

A piac maradék részét a VIA és a Transmeta tartja a kezében, ez azonban mindössze csak 1,1 százalékos részesedést jelent (ami megegyezik az egy évvel korábban mért időszak eredményeivel).

Az Athlon előtérbe került az alacsonyabb kategóriát képviselő Duronhoz képest: az AMD egy processzorra eső átlagos nyeresége ennek köszönhetően a korábbi 70 dolláros árhoz képest 90 dollárra kúszott fel. Az Intelnél is hasonló tendencia figyelhető meg, a Pentium 4-es processzorokból többet szállítottak a vártnál (igaz, a Celeronokból is).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés