Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi lesz veled, magyar ICQ?

Dotkom

Mi lesz veled, magyar ICQ?

A magyar ICQ-felhasználókat tömörítő, immár negyedik működési hónapjában járó ICQ.hu portál üzemeltetője és egyben a magyar ICQ-kliens készítője megosztotta velünk 2002-es terveit, reményeit és félelmeit. Mi a magyar site (várható) sorsa és mi az ICQ-SMS titka – érdekes összeállításunk itt olvasható…

A tavaly ősszel indult ICQ.hu portált fejlesztő és jelenleg is üzemeltető CovySoftnak érdekes tervei vannak a site-tal – a magyar ICQ portálról, terveiről, reményeiről és félelmeiről Mocsai Norbertet, a cég médiaigazgatóját kérdeztem.

Az interjúnak különleges aktualitást adott az internetes hirdetési piac gyengélkedése, amivel szegről-végről még az ICQ-SMS (nem)működése is kapcsolatba hozható…

Mocsai Norbertet (Winstont) – stílusosan – ICQ-n kerestem meg.

– Master(10:00 AM): Az ICQ.hu portál működése alig több mint negyedéves múltra tekint vissza. Milyennek mondható az eddig elért eredményetek látogatottságban, illetve regisztrált felhasználók számában mérve?

– Winston(10:05 AM): A látogatottság dinamikusan növekszik, jelenleg napi 8 ezer lapletöltést produkál a portál. A regisztrált felhasználók száma is folyamatosan növekszik – hetente 200-300 új user regisztrálja magát az ICQ.hu oldalain.

– Master(10:06 AM): Ezek a számok milyennek mondhatók az induláskori előzetes várakozásokhoz mérten?

– Winston(10:08 AM): Némileg elmaradnak a várakozásainktól, de a számok folyamatosan növekednek így minden okunk megvan a bizakodásra. A site értéke azonban nem a lapletöltés szám, hanem a community!

– Master(10:09 AM): Ennek fényében mit vártok 2002-től? Egyedülálló kis (?!) portálként milyen esélyeket láttok a túlélésre?

– Winston(10:14 AM): Mivel az online közösségek értéke egyre nagyobb, ezért mindenképpen dinamikus és erőteljes növekedést várok a 2002-es évtől. Az ICQ.hu jelenleg egyébként partnereket keres akikkel társulni tudunk és akik később felvásárolják vagy átveszik az oldalt, hiszen a mi cégünknek a tartalomszolgáltatás nem fő tevékenysége.

– Master(10:18 AM): Ez tehát a terv a távoli jövőre. Mit jelent a később?

– Winston(10:22 AM): A site egy pontosan meghatározott fejlesztési ütemterv szerint fejlődik és rengeteg új szolgáltatást kívánunk átadni 2002-ben. Az ICQ.hu további növekedését azonban erősen befolyásolhatja egy nagy partner belépése. Mi mindenre nyitottak vagyunk, nekünk nincsenek illúzióink, és nem gyémántban mérjük magunkat.

– Master(10:24 AM): Megtudhatunk részleteket is az új szolgáltatásokról?

– Winston(10:29 AM): Az online játék szekció sok új játékkal fog gyarapodni idén, illetve átadjuk a hírfigyelő szolgáltatásunkat is, amely révén a vezető portálok híreit ICQ-n keresztül továbbítjuk a felhasználókhoz, továbbá előkészületben van a UIN piactér is ahol a felhasználók elcserélhetik azonosító számukat. Persze még sok más egyéb is, többek között offline rendezvények. Ígérem, hogy a Terminal közönsége elsők között fog értesülni az új szolgáltatásokról.

– Master(10:34 AM): Úgy látom, a CovySoftot nem csak az üzlet motiválja az ICQ.hu fejlesztésében, hanem úgymond a lelkesedés is. Nem lesz nehéz megválni a portáltól, amikor eljön az idő? Nem féltek attól, hogy az új tulajdonos nem fogja tudni így belelopni a lelkét a site-tal kapcsolatos munkába, mint ahogy azt a covysoftos fiúk csinálják? Nem fog elveszni a mostani, immár megszokott hangulat az ICQ.hu-n?

– Winston(10:39 AM): Igen, ez igaz. Az ICQ.hu valóban sokunk szívéhez nagyon közel áll. Megválni teljesen nem akarunk tőle, mert szeretnénk, ha a későbbiekben is a mi kezünkben maradna a support, hogy a felhasználók ne szenvedjenek semmiben se hiányt.

– Master(10:41 AM): Ezt örömmel hallom… Egyébként az ICQ.hu áll valamilyen kapcsolatban az ICQ.com-mal, illetve annak üzemeltetőjével? Esetleg képviseletet is ellát?

– Winston(10:43 AM): Kapcsolatban állunk az ICQ.com-mal, azonban mióta az AOL megvette őket, elég lassúvá vált a kommunikáció. Viszont regionális szinten együttmükődünk a román, illetve az olasz testvéroldalakkal, és a némettel is előkészületben van egy megállapodás.

– Master(10:47 AM): Az ICQ-s SMS-küldés elég régóta áll. Kaptatok valamilyen hivatalos információt arról, hogy újraindul-e és ha igen, akkor mikor?

– Winston(10:49 AM): Az AOL-tól csak a Terminálon is publikált információt kaptuk. Ők azt mondják, hamarosan újraindul és csak átmeneti fejlesztési szünetről van szó, azonban félő, hogy a nagy mobilszolgáltatóknak nem érte meg egyszerűen az üzlet.

– Master(10:52 AM): Ez sajnos akár igaz is lehet. De mielőtt az Internet fizetőssé válásáról beszélnénk, még egy kérdés: szerintetek miért béta állapotú az ICQ-kliens, és miért van tele még mindig hibával egy 4 éves múltra visszatekintő, tulajdonképpen nem túl bonyolult alkalmazás?

– Winston(10:57 AM): Ez egy jó kérdés. 🙂 Talán soha se tudják utolérni magukat a fejlesztésben, vagy egyszerűen marketingfogás. Ami viszont a 2001b körül volt, az egyszerűen vicces volt. Naponta jöttek ki az új verziók. A 2000b óta igazából olyan fantasztikusan nagy újítás nem volt az ICQ programban.

– Master(11:03 AM): Csak az online tárolt contact list – de persze az sem működik tisztességesen. Szóval akkor essék szó a fizetős Internetről. Tendencia, hogy egyre kevesebb szolgáltatás érhető el ingyenesen az Interneten. A híres-hírhedt fizetős szexoldalak után lassan minden szolgáltatás megkíván valamit a felhasználótól: pénz, adatok stb. Ez nyilván összefüggésben van az internetes hirdetési piac általános gyengélkedésével. Hogyan látod a magyar helyzetet? Merre halad a hazai tartalmi piac?

– Winston(11:12 AM): A hazai piacon megindult a lemorzsolódás folyamata: a kis portálok és hobbisite-ok korának vége. A túlélőket pedig egyesítik a nagy halak, akik különböző portálszövetségeket alakítanak ki, ahová csatlakoznak a kicsik. A nagy horizontális portálok között pedig élesedni fog a harc. Pozítívum, hogy még így is rengeteg innovatív új kezdeményezés születik. Véleményem szerint egyébként mindenki számára példa lehet a Habostorta, amely piacvezetővé vált és amelynek működése piaci szemlélete valóban példaértékű lehet.

– Master(11:17 AM): Az ICQ.hu is új, innovatív… Mit jósolsz és mit reméltek – ez is bekerül majd valamelyik portálszövetség védőszárnyai alá?
Winston(11:17 AM): Mi mindenre nyitottak vagyunk. 🙂

– Master(11:21 AM): Legyen ez a végszó. Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert és lelket kívánok az ICQ.hu-nak és az őt (pillanatnyilag) üzemeltető covysoftos csapatnak!

– Winston(11:23 AM): Köszönöm szépen és hasonló jókat kívánok a Hírek Média csapatának!

– Master(11:23 AM): Köszönjük mi is! 🙂



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés