Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még több memória – talán olcsóbban

Dotkom

Még több memória – talán olcsóbban

A Powerchip Semiconductor ismertette átdolgozott terveit, melyek az új memóriagyár megnyitására vonatkoznak. De ez vajon alacsonyabb memóriaárakat jelent-e a jelenlegieknél?

Mint a Powerchip elnöke, Frank Huang elmondta, a DRAM gyártás – a meglehetősen változó árak ellenére – egy igen jól jöveldelmező befektetés. A cég bevételeinek jelentős részét a DRAM gyártásból befolyt összegek teszik ki, részvényeik ára, csakúgy mint pénzalapjuk magasabb lett.

A Powerchip által eredetileg májusra tervezett új gyár már márciusban üzembe lesz helyezve, a fogyasztók felé a szállítást előreláthatóan a 2002. év végén kezdik meg, a korábban tervezett 2003-as dátum helyett.

Az új üzem az egyike lesz azon keveseknek, melyek a 12 inch átmérőjű szilícium ostyát használják a temékek előállításához. Ez a technológia még új, bevezetése költséges, viszont az egy szilícium lapra elkészíthető áramkörök száma magasabb (a nagyobb felület miatt) és a gyártási költségek is alacsonyabbak.

A korábbiakban a gyár egy hónapra jutó termelése 10 ezer ostya körülire volt tervezve, de a hírek szerint az induláskor 15 ezer, a későbbiekben akár 38 ezer is lehet az új gyár kapacitása.

A 128 megabites DRAM chipek ára 1 dollár alá is ment már, most (sajnos) ennél jóval magasabb, 3 dollár 15 cent körüli, a várakozások szerint ez az érték a jövőben 2 dollár 80 cent és 3 dollár 80 cent között lesz, legalábbis eleinte. A szörnyűséges jóslatok szerint azonban a 4 dollárnál magasabb ár sem elképzelhetetlen, hiszen a régi gyárakat folyamatosan állítják majd le (vagy át), valamint megjelent egy újabb fogyasztó, mégpedig játékkonzolok formájában.

A cég hosszabb távú tervei szerint egyébként az árakat 1 dollár 50 cent körüli értékre szorítják majd le (128 megabites DRAM), szemben a konkurrencia 2-3 dollár körüli áraival.

A Powerchip Semiconductor 2001-es évi bevétele, a decemberi 21,3 millió dollárral együtt 320,3 millió dollár lett, mely 41,4 százalékkal kevesebb, mint az előző évi összeg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés