Connect with us

technokrata

Vékony képernyők vastag cégektől

Dotkom

Vékony képernyők vastag cégektől

A Sanyo és a Kodak közös erőfeszítésének keretében próbál a majdani ultravékony organikus kijelzők (OLED) piacán már most jó helyet kiharcolni.

A kifejezetten OLED megjelenítők gyártása céljából létrejött az SK Displays névre hallgató közös vállalkozás. Ez az új cég a világon első szeretne lenni ennek a még kihasználatlan piacterületnek kiaknázásában. A cég célja a minél hamarabbi jövedelmezővé válás és ennek fenntartása az új technológiákra való gyors reagálási képességgel. Ehhez a cég vezetője (Hideo Shimizu) szerint három éven belül nyereségessé kell válnia az SK Displays-nek, ugyanis ha ez nem következik be, a közös vállalkozás képtelenné válik az új technológiák gyors adoptálására.

A korábbi elemzések alapján valószínű volt, hogy a Sanyo Electric lesz az első gyártója az OLED technológiára alapozott megjelenítőknek. Immár azonban szinte biztos, hogy az Eastman Kodak-al közös erőfeszítés eredménye a világelsőség lesz. Ehhez még hozzátartozik az a tény is, hogy a Kodak tulajdonában van jó néhány olyan szabadalom melyet a Sanyo kénytelen lett volna beszerezni a gyártás megkezdéséhez, azonban a várható profit mértékének köszönhetően a két cég együttműködése létrejöhetett.

A gyártást a közös vállalkozás 66 százalékos részesedésével bíró Sanyo LCD gyártósorainak felhasználásával oldják meg. Ilyen módon a kezdeti ráfordítás 380 millió dollár körül alakul, ami csaknem 300 millió dollárral kevesebb, mint egy új OLED üzem felépítése.

Az SK Displays aktív mátrix OLED kijelzők gyártásával kezdi, ezen a téren egyelőre három versenytársa mutatkozik: Toshiba, Tohoku Pioneer (a Pioneer egyik leányvállalata) valamint a Samsung. Egyéb cégek is belépnek a későbbiek folyamán ebbe a piaci szegmensbe, azonban ezek a leendő versenytársak a passzív mátrix technológiát alkalmazzák, vagy fogják alkalmazni, amely képminőség és energia felhasználás terén is elmarad az előbbitől.

A rossz hírt a végére hagytam: a PC-k monitoraihoz és a televíziókhoz alkalmazható nagy méretű OLED kijelzők gyártásának megkezdése még akár éveket várathat magára. Egyelőre egyedül a SONY tudott ezekre a célokra még éppen megfelelő méretű 15 inch-es OLED monitort előállítani, azonban a nagy mennyiségek előállításának megkezdése még a ködbe vész.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin