Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hatalomváltás a memóriagyártók között

Dotkom

Hatalomváltás a memóriagyártók között

A Micron Technologies egyetlen tollvonással az élre tör, megváltoztatva a chipgyártók között fennálló erőviszonyokat. Egy megegyezés, amelynek komoly kihatásai lesznek.

Az amerikai Micron Technologies kedden bejelentette, hogy megállapodott a Toshiba-val annak Dominion Semiconductor nevű, félvezetőket gyártó amerikai leányvállalatának megvásárlásáról.

A Dominion a hatodik legnagyobb gyártója a PC-kbe és más számítógépes eszközökbe készülő DRAM-nak, így a felvásárlást követően a Micron könnyen átveheti a legnagyobb memóriachip gyártónak járó koronát a koreai Samsungtól. Az első helyen a nyolcvanas évek közepe óta nem állt amerikai cég, mióta az Intel kivonult a memória piacról.

A piackutatók adatai szerint a Samsung 2000-ben (a végleges 2001-es adatok még nem láttak napvilágot) a DRAM piac 23 százalékát uralta, míg a második helyezett a Micron volt, a piac 21 százalékát mondhatta magáénak. A harmadik legnagyobb gyártó a Hyundai (új névén a Hynix Semiconductor) volt 19 százalékos piaci részesedéssel.

Az erőviszonyok most viszont megváltoztak. Igaz a Micronnak nincs különösebb szüksége a nagyobb gyártókapacitásra, viszont nagyobb befolyást szerzett, például ha úgy dönt, hogy csökkenti a DRAM gyártási ütemét, az áremelkedéshez vezethet, ugyanakkor ha a DDR DRAM aktívabb gyártása -és olcsóbb forgalmazása- mellett kötelezi el magát, az szintén komoly hatással lesz az elkövetkezendőkre.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés