Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rendőrkézen a Pentagon vírus készítői

Dotkom

Rendőrkézen a Pentagon vírus készítői

Az izraeli rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte a hónap elején megjelent károkozó féreg állítólagos készítőit.

A hírek szerint négy 15-16 év körüli izraeli tinédzsert gyanúsítanak az e-mailben, IRC-n és ICQ-n keresztül önmagát terjeszteni képes féreg elkészítésével. A ”Pentagone”, ”Goner” és ”Gone” néven elhíresült vírust Visual Basic-ben írták, és egy Gone.scr nevű állományban terjed (ami a leggyakrabban e-mailben érkezik).

A képernyőkímélőnek álcázott állomány lefuttatása után megkísérli lekapcsolni a számítógépen lévő vírusirtó programokat (megpróbálja letörölni ezeket), valamint továbbítja magát az Outlook címlistában szereplő összes címre. Ezenkívül, ha van mIRC program telepítve a számítógépre, ez alá egy backdoor programot telepít a féreg, amely lehetővé teszi, hogy a fertőzött gépről DoS-támadásokat (Denial of Service – elárasztásos támadás) intézzenek más, Internetre kapcsolt számítógépek ellen. Amennyiben az ICQ nevű azonnali üzenőprogram is megtalálható a számítógépen, a Goner ezen keresztül is megpróbálja továbbítani magát.

A vírus elsőként az Egyesült Államokban ütötte fel fejét múlt csütörtökön, de nagy számú fertőzésről adtak hírt Franciaországban és hazánkban is. A hatóságok a vírust tartalmazó e-mail törzsében lévő helyesírási hiba miatt gyanakodtak arra, hogy szerzője nem angol anyanyelvű személy. A vírus elkészítésével vádolt négy izraeli tinédzsert pénteken tartóztatták le, és előreláthatólag a mai napig, azaz hétfőig maradnak előzetes letartóztatásban. Ugyan a vizsgálatok még folyamatban vannak, de ha bebizonyosodik bűnösségük, a négy középiskolás akár 3-5 éves elzárással nézhet szembe.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés