Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország leggyorsabb számítógépe

Dotkom

Magyarország leggyorsabb számítógépe

Az IBM szervere az időjárás-jelentés szolgálatában áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) IBM p690-es szuperszámítógép szállításáról szóló megállapodást írt alá az IBM Magyarországgal. A Meteorológiai Szolgálat a berendezést számszerű időjárás-előrejelző modelljének fejlesztésére, futtatására, továbbá alapkutatásokra fogja használni. Ez a rendszer látja el többek között az ország intézményeit, hírcsatornáit és repülésirányítási-rendszereit meteorológiai információkkal.

Az IBM világszerte mindössze két hónappal ezelőtt jelentette be legnagyobb teljesítményű UNIX szerverét, az IBM eServer p690-es modellt (kódnevén Regattát), így Magyarországon az OMSZ berendezése az első eladott gép ebben a kategóriában. A szállítás várhatóan az év végéig megtörténik.

Az IBM eServer p690 több éves fejlesztés eredményeként jött létre, és olyan technológiai újdonságokat vonultat fel, mint például a nemrégiben bejelentett POWER4 mikroprocesszor, illetve a mainframe technológiából átvett, magas rendelkezésre állást biztosító önfelügyeleti és önjavító funkciókat. Az 1 GHz fölötti tartományban működő IBM POWER4 mikroprocesszor – amely elismerten legalább egy generációval a versenytársak lapkái előtt járnak – az első olyan chip a világon, mely két processzort tartalmaz. Az eServer p690 energitakarékosan üzemel, miközben nagyobb teljesítményt nyújt, mint a kétszer annyi, vagy még több processzort tartalmazó hagyományos szerverek. A memória-gyorsítótár és a processzor közötti adatáramlás közel 125 GB/s sebességgel folyik – ekkora sebességgel 25 teljes hosszúságú DVD tartalmát lehetne továbbítani egyetlen másodperc alatt.

A 32-utas szuperszámítógép rendkívül nagy számítási kapacitást biztosít a Meteorológiai Szolgálat számára, mely hosszú távon kielégíti az időjárási és éghajlati modellezés, kutatás/fejlesztés és futtatási területen jelentkező számítási igényeit. Az OMSZ-nek szállítandó IBM eServer p690 egyben Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe lesz, mintegy 50%-kal nagyobb számítási teljesítményt nyújt, mint az országban jelenleg üzemelő leggyorsabb szuperszámítógép.

Világszerte számos meteorológia szolgálat és kutatási központ használ IBM szuperszámítógépeket, így például az egyesült államokbeli Nemzeti Atmoszférakutató Központ, valamint az Európai Középtávú Időjárás-Előrejelző Központ is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés