Connect with us

technokrata

Szabotázs a HP-nál!

Dotkom

Szabotázs a HP-nál!

Reset, merevlemez-formázás, információlopás. A vásárlók bizalma megrendült – a HP pert indított.

A Hewlett-Packard beperelte egy korábbi alkalmazottját, aki elszabotálta a HP csúcskategóriás Superdome Unix szerver teljesítménytesztjét.

Mint ismertté vált, Hock-Beng Lim megrongálta a Superdome rendszert, amin éppen teljesítményteszteket futtattak. Lim reset parancsot küldött a gépnek, majd leformázta a merevlemezeket és elvágta a kábeleit. Októberben el is bocsátották állásából.

Lim eredetileg a kollégái levelezését akarta megszerezni. Lemásolta a bizalmas információkat, majd kivitte a cégtől. Ezek után a fent említett manőverrel akarta eltüntetni ténykedése nyomait.

A benchmark tesztek objektív mércéi a számítási teljesítménynek. A felhasználók ezek alapján döntik el, melyik gépet veszik meg. A januárban piacra dobott, felépítéstől függően gyakran több, mint egymillió dollárba kerülő hatvannégy processzoros Superdome gépe a vártnál alacsonyabb teljesítményt produkált (a TPC-C pontja csak 197000 lett a várt 300000 helyett), mint azt elvárták tőle. A HP több mint egymillió dollárt költött arra, hogy szerverében meglelje a lassabb működés okát. A szabotázs miatt azonban odavesztek az eredmények, ennek következtében megrendült a vásárlók bizalma a cégben.

Számos változtatást hajtottak végre a gépben, de képtelenek voltak megoldani a problémát. A tesztet egy új gyárban, kevesebb mérnökkel (Limet kérése ellenére kihagyva a mérésből) újra megismételték, ezúttal sikerült megjavítani a hibát. Amint kiterjesztették a géphez való hozzáférést (többek közt Limre is), a problémák visszatértek. A cégnél gyanakodni kezdtek és elkezdték figyelni a Superdome-ra irányuló távoli eléréseket. Ennek eredményeként rábukkantak Hock-Beng Lim néhány furcsa manőverére. Amikor rajtakapták, hogy egy kollégájának e-mailjét olvassa, elbocsátották állásából. Lim még aznap éjszaka végrehajtotta szabotázsát.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin