Connect with us

Hirdetés

technokrata

Digitalizálódó bankok: a hitelkockázati átalakítás kiemelt fontossággal bír

Digitalizáció

Digitalizálódó bankok: a hitelkockázati átalakítás kiemelt fontossággal bír

Digitalizálódó bankok: a hitelkockázati átalakítás kiemelt fontossággal bír

Jogszabályi követelmények, nagyobb átláthatóságra és hozzáférhetőségre vonatkozó megnövekedett igények, agilisabb fintech partnerekhez vándorló ügyfelek – a bankokra óriási nyomás nehezedik az elmúlt időszakban, amelyen csak egy digitális forradalom segíthet.

A Global Association of Risk Professionals (GARP) és az analitikai vezetőként ismert SAS új kockázattechnológiai tanulmánya szerint a korszerűsítés központjában a hitelkockázatkezelés átalakítása áll.

A hitelkockázat-átalakítás jelentősége és a mesterséges intelligencia szerepe (The Value of Credit Risk Transformations and the Role of AI) című tanulmány egy globális felmérést vett alapul, amelyet körülbelül 300, a bankszektorban dolgozó kockázatkezelési szakember körében végeztek. A kutatásból kiderül, hogy a hitelkockázat-átalakítás (CRT) jelenti a legfontosabb kihívást a bankok számára a saját maguk újradefiniálása érdekében és a versenyelőny biztosításában. A CRT-k során felmerülő gyorsaság, alkalmazási kör és feladatmennyiség felülmúlta az iparági tapasztalatokat, de a felmérést készítők várakozásait is.

  • Alapvető fejlődés. A hitelkockázati szakemberek 79%-a közepes vagy magas prioritású tényezőként kezeli a CRT-t a banki ágazaton belüli egyéb szervezeti transzformációkhoz képest.
  • Maximális sebesség és prioritás. A résztvevők több mint fele (55%) arra számít, hogy vállalkozása két éven belül befejezi az átalakítást – mindez a jelentés szerint egy felgyorsult tempó az általában gyakorlatias és óvatos bankok esetében.
  • Gyorsabb, okosabb döntések. Csaknem háromnegyedük (72%) a hitelezési döntéshozatal optimalizálását jelölte meg a CRT fő üzleti céljaként.

Az intelligensebb, „figitális” jövő építése analitikával

A digitalizációba vetett ígéretek megvalósítása a COVID-19 után kulcsfontosságúvá vált számtalan ágazat számára, és ez alól a bankszektor sem kivétel. Sok iparágtól eltérően azonban a megkérdezett kockázati szakemberek 52%-a valóban „figitális” banki környezetet vizionál: egy olyan jövőt, amelyben virtuális és valós érintkezési pontok egyaránt léteznek a fogyasztók számára.

A kifinomult analitika, a gépi tanulás és az automatizálás használata kiemelt jelentőséggel bír a jövő bankjainak kialakításában, mivel ezek olyan hasznosítható tudást és adatmennyiséget biztosítanak, amelyre egy „figitális” világ épülhet. Bár az említett a technológiák bevezetése elkerülhetetlen, a megkérdezett kockázati elemzők kifejezték, hogy szervezeteik még nem küzdötték le a tanulási nehézségeket a CRT területén történő alkalmazással kapcsolatban. A transzformációs folyamat során a legnagyobb kihívást jelentő területeknek az alábbiakat jelölték meg:

  • fejlett analitika, beleértve a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást (48%),
  • automatizálás és folyamatracionalizálás (47%),
  • az ügyféladatok hatékonyabb kezelése (45%).

A tanulmányból többek közt az is kiderült, hogy a megkérdezett szervezetek több mint fele már alkalmazza a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást, vagy tervezi bevezetni a használatát a 2023-as évben. A felmérésben résztvevők szerint ezeket a technológiákat jelenleg leggyakrabban a feldolgozás automatizálására (62%), a finomításra (58%) és a hitelminősítésre (58%) használják.

„A fejlett analitika ismerete és hatékony alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a bankok teljes mértékben ki tudják használni a hitelkockázati átalakításokban rejlő lehetőségeket”

– mondta Zeynep Salman, a SAS kockázati döntéshozatalért felelős, EMEA-régiós vezetője.

„A kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberek szervezeti átalakításai során a most még akadályt jelentő technológiák a bankok és a fogyasztók számára hamar egy gyorsabb, intelligensebb és könnyebben elérhető jövő építőköveivé válnak.”

A GARP és a SAS közös felméréséről az alábbi oldalon keresztül tudhat meg többet.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés