Connect with us

Hirdetés

technokrata

Majdnem 4 milliárd telefonszám szivároghatott ki ebből az app-ból

clubhouse

Adatvédelem

Majdnem 4 milliárd telefonszám szivároghatott ki ebből az app-ból

Kép: PCMag

Majdnem 4 milliárd telefonszám szivároghatott ki ebből az app-ból

Bár a Clubhouse nevű alkalmazásnak csak 10 millió felhasználója van, a cég adatbázisából a világ telefonszámainak negyede kerülhetett a hackerek kezére.

Az év elején futótűzként terjedt el a Clubhouse alkalmazás, amelynek újdonsága, hogy az okostelefonon nem szöveget vagy képet kell küldeni, hanem beszélgetni lehet, és hallgatni másokat. Az eredetileg csak iPhone-okra elérhető app májusban az androidos felhasználók számára is elérhetővé vált, és azóta a magyarok is használhatják.

Éppen ezért most a hazai felhasználók számára is igen rossz hírről számolt be a KnowTechie. A lap azt írja, a Clubhouse felhasználóinak mintegy 3,8 milliárd telefonszáma kerülhetett a hackerek kezébe, akik a sötét weben árulják az ezeket tartalmazó adatbázist. A lap megjegyzi: mivel az elemzők szerint az év végére 14,91 milliárd mobileszköz lesz majd forgalomban, ez nagyjából a világ mobilszámainak negyedét jelenti.

De hogy lehet ennyi telefonszám egy olyan cégnél, aminek bevallottan 10 millió felhasználója van? A válasz a Clubhouse működésében rejlik.

Az adatbázist árusító hacker azt állítja, hogy a Clubhouse a felhasználó kontaklistájának telefonszámait is látja, és elmenti azokat egy “titkos adatbázisba”, ha pedig egy új számot ad hozzá a telefonkönyhöz, akkor az is automatikusan hozzáadódik a listához. Ha ez valóban így van, az meglehetősen aggasztó. Bár a közösségi appok általában hozzáférést kérnek a telefonkönyvhöz, hogy az alapján keressenek és ajánljanak ismerősöket a rendszerben, de ez általában egy egyszeri “átnézést” jelent.

A Clubhouse tagadja, hogy adatszivárgás történt volna, szerintük több algoritmus véletlenszerűen generált telefonszáma szerepel az eladásra kínált adatbázisban. Korábban azonban már történt ilyesmi, áprilisban 1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki.

Forrás: HVG

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés