Connect with us
Hirdetés

technokrata

Az európai mobilszolgáltatók nem örülnek az Apple újításának

apple

App

Az európai mobilszolgáltatók nem örülnek az Apple újításának

Az európai mobilszolgáltatók nem örülnek az Apple újításának

Már hónapokkal ezelőtt hangot adtak a legnagyobb európai mobilszolgáltatók annak, hogy az Apple mobilos operációs rendszerében a nyáron megjelent egyik új funkció működésével finoman szólva nem értenek egyet. A most kiszivárgott, a Bizottságnak küldött levél szerint a Privát átjátszó funkció egyenesen európai digitális szuverenitását fenyegeti.

Finoman szólva nem rajonganak az európai mobilszolgáltatók az Apple iOS 15-tel még tavaly nyáron – egyelőre bétaállapotban – debütált funkció, a Privát átjátszó iránt. A most kiszivárgott részletek szerint a kontinens legnagyobb szolgáltató már tavaly augusztusban közösen aláírt levélben keresték meg az Európai Bizottságot, hogy a szervezet fontolja meg a sürgős fellépést a rendszer ellen, mely – szerintük – veszélyezteti Európa digitális szuverenitását.

Az iOS 15-ben megjelent Privát átjátszó lényegében egy VPN-szerű kapcsolatot épít fel az iPhone-okkal, melynek célja az Apple szerint az, hogy a kommunikációs lánc egyetlen szereplője se juthasson hozzá információhoz arról, hogy az előfizető milyen tartalmat fogyaszt az eszközön, illetve annak egyes felületein, applikációin (Safari webböngésző, e-mail kliens) keresztül.

“Amikor internetezik, a webes forgalomban található információk – például a DNS-rekordok, az IP-cím és a meglátogatott webhelyek – normál esetben láthatók a hálózati szolgáltatója számára. Az információk alapján meghatározható a személyazonossága, és egy idő után összeállítható Önről a tartózkodási helyét és a böngészési előzményeit tartalmazó profil. Az iCloud privát átjátszó azáltal biztosít adatvédelmet Önnek, hogy amikor internetezik a Safariban, senki – még az Apple sem – láthatja, hogy Ön kicsoda és milyen webhelyeket látogat meg.”

A fentiekből kifolyólag a hálózatüzemeltetők számos olyan metaadatot nem kapnak meg, melyek bizonyos szolgáltatások működéséhez elengedhetetlenek, illetve a hálózatoptimalizációt is lényegesen nehezebbé teszik a szolgáltatók számára. Előbbi kapcsán már a magyar mobilszolgáltatók is több fórumon jelezték, hogy a tematikus adatopcióik (pl. korlátlan zene vagy közösségi opciók) nem működnek megfelelően abban az esetben, ha a Privát átjátszó funkció be van kapcsolva a hálózatra jelentkezett iPhone készüléken.

Bár a hasonló elven működő VPN-szolgáltatások évek óta széles körben használatosak, a Privát átjátszóval az Apple óriási felhasználói bázist érhet el, a szolgáltatók egységes fellépése ennek tükrében nem meglepő. A cégek amellett, hogy megpróbálnak az európai szabályozásra hatni, most abban bízhatnak, hogy az Apple a Privát átjátszót azután is opt-in jelleggel üzemelteti majd, hogy a szolgáltatás kikerült a bétafázisból.

A Privát átjátszót egyébként a helyi kormányzattal történt megállapodás alapján több – jellemzően antidemokratikus – országban korlátozza az Apple, így a rendszer nem érhető el többek közt Kínában, Fehéroroszországban, Ugandában vagy Kolumbiában.

Forrás: HSWS

További App

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés