Connect with us

technokrata

Szomorú hír a Messenger és az Instagram felhasználóknak

facebook

App

Szomorú hír a Messenger és az Instagram felhasználóknak

Szomorú hír a Messenger és az Instagram felhasználóknak

A jelek szerint még az eredetileg tervezettnél is később vezetheti be a Meta azt a biztonsági funkciót, amivel teljeskörűen megvédené a Messengeren és az Instagramon kommunikálókat.

November elején mindenkit meglepett Mark Zuckerberg azzal, hogy bejelentette: a Facebook Messengerben a hang- és videohívásoknál bekapcsolja a cég a végpont-végpont közti titkosítást. Ez azt jelenti, hogy az így folyatott beszélgetéseket már senki sem tudja lehallgatni, csak akkor, ha fizikailag is hozzáfér a két felhasználó valamelyik eszközéhez.

Zuckerberg bejelentése azért volt némiképp meglepő, mert májusban úgy nyilatkozott: erre 2022 előtt egészen biztosan nem kerül sor, a végpont-végpont közti titkosítás elérhetővé tételére pedig hosszú távú projektként tekint a vállalat. A november eleji bejelentés után viszont reménykedhettek a felhasználók, hogy ez az időpont hamarabb is eljön, ám a jelek szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

The Guardian beszámolója szerint Antigone Davis, a Meta biztonságért felelős vezetője arról írt a Sunday Telegpraph-ban, hogy a végpont-végpont közti titkosítás bevezetését a Facebook Messenger és az Instagram esetében is elhalasztják egy évvel. Ezek szerint legkorábban 2023-ban kerülhet erre sor. Davis szerint bár valóban 2022-re tervezték a funkció elindítását, erre több idő kell, hogy minden rendben legyen.

A Meta termékei közül a WhatsAppban már régóta jelen van a titkosított üzenetküldés, ám a Facebook Messenger esetében ezt külön be kell állítani, ha csevegni szeretnénk valakivel. Ezt úgy tehetjük meg, ha a Messengerben a jobb felső sarokban található toll ikonra bökünk (Új üzenet), majd az ismerős kiválasztása előtt a jobb felső sarokban lévő kapcsolót átpöccintjük.

A késlekedés abból a szempontból kellemetlen, hogy az Egyesült Királyságban 2023-ban lép majd életbe az a törvény, ami előírja a technológiai cégeknek, hogy akadályozzák meg az abúzust, és óvják meg a gyerekeket. Bár a titkosítás önmagában nem zárná ki ezt.

Priti Patel brit belügyminiszter szerint a lépés hátráltatná a bűnüldöző szervek munkáját. Davis szerint ugyanakkor a Meta továbbra is képes azonosítani a visszaéléseket, és a felhasználói jelzések is segíthetik ezt. Önmagában nem valószínű, hogy a Meta elvetné a titkosítás tervét, ám az, hogy elnyújtja a bevezetését, táptalaja lehet némi bizonytalanságnak.

Forrás: HVG

További App

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu