Connect with us

technokrata

Te is nyertél hajszárítót Instagramon?

instagramon

Adatvédelem

Te is nyertél hajszárítót Instagramon?

Te is nyertél hajszárítót Instagramon?

Nem szabad bedőlni az ilyen átveréseknek!

Több kamu profil is azt állítja, hogy a bejegyzésben megjelölt felhasználók hajszárítót nyertek, valójában azonban csak az adataikat akarják ellopni.

Napok óta terjed, a hétvégén pedig kifejezetten felpörgött az az Instagramon az átverés, amely azt állítja a gyanútlan felhasználóknak, hogy nyert egy hajszárítót. A valóságban természetesen ez nem igaz, cserébe viszont ellophatják az adatait.

A trükk meglehetősen egyszerűen működik: a támadók egy kamu profilt hoztak létre, ahol a nyereményről szóló bejegyzést tettek közzé, megjelölve bennük a célba vett felhasználókat. Szerkesztőségünk tapasztalata szerint a kiberbűnözők több ilyen profilt is létrehoztak, azonban mindegyiknél ugyanazt a két képet használják, a szöveg magyarságát látva pedig szintén gyanús lehet, hogy azt egy fordító bot hozta létre.

 

A fenti két bejegyzés ugyanaz a felhasználó kapta meg.

Szerencsére az Instagramon nem lehet hivatkozást közzétenni a bejegyzésekben, csak a felhasználó névjegyében, így kisebb az esély, hogy valaki egyből rákattint a kamu oldalra vezető linkre. A jelek szerint azonban még így is sokan megteszik, különben valószínűleg nem tudna ilyen sebességgel terjedni az átverés.

A legegyszerűbb megoldás, ha a felhasználó először jelenti az adott bejegyzést, amiben megjelölték. Ezt mobilon és számítógépen is ugyanúgy lehet megtenni: a bejegyzés jobb felső sarkában a három pontra kell rányomni, majd megjelölni azt a Kéretlen vagy csalárd tartalom opcióval.

A jelentés után a rendszer automatikusan felkínálja, hogy tiltsuk le az adott profilt, amit ha megteszünk, már biztosan nem fog tudni még egyszer megjelölni bennünket.

Forrás: HVG

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu