Connect with us

technokrata

Így gyűjtik a csevegőappok az infót rólad

App

Így gyűjtik a csevegőappok az infót rólad

Így gyűjtik a csevegőappok az infót rólad

Nemrég készült egy lista a különféle csevegésre is alkalmas appokról, ami azt veszi alapul, hogy melyik mennyi személyes adatot gyűjt a felhasználókról.

Nem meglepő módon a Messenger az egyik leginkább kíváncsi alkalmazás, de vajon mit érdemes használni helyette, ha fontos számunkra a magánszféránk?

Az alábbi lista az Apple adatai alapján készült, az iOS és az iPad OS legutóbbi frissítése ugyanis már remekül megmutatja, hogy melyik app pontosan milyen adatokhoz kér hozzáférést. Minden bizonnyal Androidon is hasonlóan működnek ezek a csevegők, így számunkra is érdekes lehet az összeállítás.

Az első helyen álló Signal gyűjti be a legkevesebb információt rólunk, csak a működéshez elengedhetetlen adatokat tárolják, amiket nem osztanak meg más szolgáltatásokkal, és semmiféle követést nem alkalmaznak.

Íme a lista:

  • Signal
  • Skype
  • Zoom
  • Discord
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Facebook Messenger
  • TikTok

A legtöbb adatot gyűjtő appok között van a Facebookhoz tartozó WhatsApp és a Messenger, utóbbi már elképesztően sok mindent tud rólunk: egészségügyi, pénzügyi, vásárlási és egyéb érzékeny információkat tárolnak az olyan alap dolgok mellett, mint a tartózkodási hely vagy a böngészési előzmények.

Az utolsó helyen a TikTok áll, ami alapvetően nem egy csevegő, de erre is alkalmas. Igazából ők a részletes lista alapján valamivel kevesebb féle adatot gyűjtenek, mint a Facebook Messenger, nem tudjuk pontosan, hogy miért sorolták őket ide. De a pontos sorrend nem is annyira lényeges, ezek az alkalmazások már mind a személyes adatainkból szereznek bevételt.

Pontosan milyen adatokat gyűjtenek ezek az appok?

Az alábbiakban megmutatjuk az adatok listáját angolul.

Signal

Skype

Zoom

Discord

Telegram

WhatsApp

Facebook Messenger

TikTok

Forrás: Napidroid

További App

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu