Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az AMD processzor titka

Dotkom

Az AMD processzor titka

Egy hacker titkolt és jelszóval védett információkra bukkant a CPU-kban.

Processzorvírus
Nemrég kiderült, hogyan vehet célba egy malware egy jól meghatározott processzortípust, függetlenül az operációs rendszertől.

A hibakeresést és -javítást szolgáló, úgynevezett debugging mechanizmus nem csak szoftveres feladatokat segít, hanem hardveres téren is jó szolgálatot tehet a mérnököknek. Nem meglepő módon az Advanced Micro Devices processzorai is rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, mely – érthető okokból – a nagyközönség számára elérhetetlen. Sőt, igazából mindenki számára az, aki nem az AMD-nél dolgozik, mert a funkciót a chipgyártó eddig eltitkolta.

Egy, magát Czerno néven hívó hacker azonban nemrég rábukkant a vállalat kis processzortitkára. Az Athlon XP vagy annál újabb lapkák olyan, firmware alapú debuggolással rendelkeznek, mely az x86-os architektúra által biztosított lehetőségeknél jóval nagyobb mozgásteret ad a processzorok „lelkivilága” iránt érdeklődők kezébe. Ezt azonban az AMD nem veri nagydobra, így egyáltalán nem meglepő, hogy csak most bukkant rá Czerno, a dokumentálatlan eszközspecifikus regiszterek (machine specific registers – MSR) átböngészésével.

Legalább négy olyan MSR vált ismertté a hacker számára, ami a kibővített hibakeresési funkcionalitást szolgálja. Ezek mindegyike jelszóval védett az ad hoc jellegű hozzáférésektől. Az alapértelmezettként nulla értéken álló regiszterek pontos működése megfelelő dokumentáció hiányában nem ismert, de Czerno szerint a mikroprocesszor beépített öntesztelő rutinjával van összefüggésben.

A témáról részletesebben itt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés