Connect with us

Hirdetés

technokrata

Atomerőművet támad a féreg

Dotkom

Atomerőművet támad a féreg

Lecsapott az iráni nukleáris létesítményre a Stuxnet féreg.

A perzsa ország hivatalos hírügynökségi tájékoztatást adott ki az alapvető infrastruktúráját ért számítógépes-féregtámadásról. Beszámolójuk szerint a Stuxnet névre keresztelt digitális kártevő abból a célból született meg, hogy ellátási problémákat okozzon Irán elektromos hálózatában, és ezt a tevékenységét részben siker is koronázta. Irak szomszédjának első atomerőművébe sikeresen behatolt, és ott több számítógépet is megfertőzött, ám komoly károkat nem tudott okozni, közölte Mahmoud Jafari, a létesítmény projektmenedzsere.

iran - bushehr-power-plant.jpg

Új korszak a cyberhadviselésben?
Először júliusban tűnt fel a féreg, majd gyorsan és széleskörben elterjedt Iránban. Ez volt az egyik ok, ami miatt azt gondolják a helyi szakértők, hogy kifejezetten az ország ellen irányult a támadás. A másik tényező a bushehri erőmű megnyitásához időzített megjelenés, így még időben is passzolnak az események. A perzsa állam vezetői emiatt meg vannak arról győződve, hogy a Stuxnet az ország nukleáris iparának szabotálására született, mindamellett nyilvánosan nem vádoltak meg konkrétan egy országot vagy szervezetet sem.

Ugyanakkor nem kell messze mennie Iránnak, ha felelősöket keres: az Amerikai Egyesült Államok és főleg Izrael már régóta szálka a helyi vallási vezetés szemében. Különösen azóta éleződött ki a helyzet a zsidó állammal, mióta egyértelművé vált, hogy hamarosan beérnek a perzsa ország nukleáris fejlesztései. Míg ugyanis Irán kitart azon álláspontja mellett, hogy joga van az atomenergiához, és azt csak békés célokra fogja felhasználni, a – nem hivatalosan ugyan, de – atomhatalomnak számító Izrael úgy vélekedik, hogy az Ahmadinedzsád elnöklete alatt álló ország nukleáris fegyverre fog szert tenni.

A fentiek ismeretében már nem is kell különösebb konteóhívőnek lenni, hogy sejtésünk legyen arról, ki „küldhette” a férget az iráni hálózatba. Mivel Izrael és Törökország között az elmúlt hónapok eseményei – a török, Gázába tartó segélyszállító hajók feltartóztatása – miatt meglehetősen befagyott a levegő, így gyakorlatilag eltűnt az egyetlen „járható” légifolyosó, amin keresztül izraeli harci gépek csapást mérhetnének a perzsa állam nukleáris iparára. Kézenfekvőnek tűnik a feltételezés, hogy ennek felismerését követően alternatív módszerekkel igyekszik a zsidó állam meggátolni a számára biztonsági fenyegetést jelentő Irán nukleáris terveit.

Visszatérve a Stuxnethez: a féreg három Windows-os biztonsági rést használ ki, melyek közül csak egyre létezik patch; azaz két nulladik napi (zero-day) támadást is indít. Olyan számítógépeket keres, melyek a Siemens ipari vezérlőrendszereit (SCADA) futtatják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés