Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feltörték a WikiLeaks-et

Dotkom

Feltörték a WikiLeaks-et

A WikiLeaks számítógépes adatbázisába történt illetéktelen behatolás eredményezte a bizalmas, de még szerkesztetlen diplomáciai táviratok nyilvánosságra kerülését, amiért a szervezet a vele korábban együttműködő brit napilapot teszi felelőssé.

Az internetre csütörtökön föltett 1600 szavas közleményében a WikiLeaks azt veti David Leighnek, a The Guardian újságírójának a szemére, hogy társával, Luke Hardinggal írt s idén februárban megjelent könyvében fölfedte az adatbázis jelszavát. Ez utóbbi képezi a kulcsát az archívumban található több százezer, korábban nem publikált és részben szerkesztetlen követségi távirat dekódolásának. A jelszó közzététele veszélyezteti az adatbázis biztonságát és azt a “gondos munkát, amelyet a táviratok szerkesztése és közreadása érdekében végzünk” – hangzik a WikiLeaks közleménye.
Leigh és lapja egybehangzóan tagadja a vádat. Állításuk szerint a WikiLeaks archívumában lévő adatok másolatai hozzáférhetők azinterneten.
“Ostobaság azt állítani, hogy (Leigh és Harding) könyve bármilyen módon veszélyeztetné a biztonságot” – közölte a The Guardian szerkesztősége. A nevezett könyvben szerepel ugyan egy jelszó, ám “nekünk azt mondták, hogy az csak korlátozott ideig érvényes, és néhány óra múlva törölni fogják”.
A mostani vitát megelőzően Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azt vetette a csoportból tavaly kiszállt német munkatársa, Daniel Domscheit-Berg szemére, hogy megszegte kettejük megállapodását, amikor tanácsot adott újságíróknak arra vonatkozóan, hogyan férhetnek hozzá kódolt adatokhoz.
Az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztettek, hogy a szerkesztetlen diplomáciai üzenetek nyilvánosságra hozása komoly következményekkel járhat az informátorokra, aktivistákra és más, az üzenetekben megnevezett személyekre nézve.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés