Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eltűnőben a dobozos játékok

Smart home

Eltűnőben a dobozos játékok

A boltok polcain még fent vannak, de egyre kevesebben vásárolnak. A jelenségről és okairól bővebben a cikkben.

A PC Games Digital Downloads: Analyst Report szerint 2010 első hat hónapjában összesen 11,2 millió darab „egészestés” PC játék lelt gazdára digitális letöltés formájában, miközben a fizikailag is kézzelfogható változatokból „csak” 8,2 millió kelt el kiskereskedelmi forgalomban, ugyanezen időszak alatt. Az NPD Group elemzése rávilágított: az év első hat hónapjában történt meg először, hogy az online vásárlások jelentősen nagyobb piaci részesedést mutattak fel a bolti eladásokkal szemben.

Ugyanakkor értékalapon még mindig a dobozos játékok tarolnak. Ezek ugyanis a teljes bevételből 57 százalékkal vették ki a részüket, míg a fizetős letöltések csupán 43 százalékkal. Az eltérés oka az, hogy a kiskereskedelemben kapható termékek átlagos eladási ára magasabb, hiszen ezekben az esetekben olyan járulékos költségek is megjelennek a késztermék árában, mint a csomagolás vagy a szállítás díja.

Grand theft auto IV

Ellopott részesedés

A nagyobb még tovább nőtt
2010 első felében a digitális terjesztéssel foglalkozó cégek részesedése tovább nőt, különösen az olyan nagy nevek, mint a Steam vagy a Bigfish, tettek szert még több vásárlóra. Az iparág egészét tekintve azonban visszaesés tapasztalható: az online és a kiskereskedelmi eladások összesítve 21 százalékkal estek vissza az USA-ban 2009 második feléhez képest, és 14 százalékkal az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Anita Frazier, az NPD Group elemzője szerint ennek legfőbb oka a közösségi hálózatokon belüli játékok népszerűségének növekedésében rejlik, nem a rosszabb gazdasági körülményekben. Ez, illetve az ingyenes (zömében Flash-es) játékok térnyerése vágott alá a komoly fejlesztőgárdával készített PC-s játékoknak (a jelentés nem vizsgálta a konzol-hatást).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés