Connect with us

Hirdetés

technokrata

SMS-ben terjedő trójai

Dotkom

SMS-ben terjedő trójai

Android telefonokat fenyeget.

Az orosz Kaspersky Lab számolt be elsőként arról a rövid szöveges üzenetben terjedő digitális kártevőről, ami az első ilyen trójai a Google mobil környezetbe szánt operációs rendszerén. Amint arról mi is hírt adtunk a nyár elején, az elképzelés már egy ideje ismert volt, egyáltalán nem meglepő tehát, hogy végül valaki valós támadási formába öntötte azt.

Fertőzés
Habár a Kaspersky először nem árulta el, hogyan jut a trójai az áldozat telefonjáig, később kiderült, hogy webböngészés során kínálja fel magát letöltésre a kártevő. Továbbra is él tehát a PC-s kor egyik alapvető tanácsa: óvakodjunk az ismeretlen, bizonytalan forrásból származó programoktól!

Visszatérve a Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a névre keresztelt malware-hez: az oroszok szerint már jó néhány telefont megfertőzött. Erre úgy volt képes, hogy médialejátszónak álcázva lopakodott be a mobil készülékekre: a standard .APK file-nak látszó 13 KB-os állomány elsősorban pénzt igyekszik szerezni szerencsétlen áldozataitól, alkotója számára. Teszi ezt emelt díjas üzenetek küldözgetésével, melyet egyébként a felhasználó tudta nélkül visz véghez. Az első számla megtekintéséig…

Miért pont az Android? Az IDC becslése szerint az okostelefonok gyártói között a Google platformja lesz hamarosan a leggyorsabban fogyó operációs rendszer, így a legtöbb, számítógépes képességekkel felruházott új telefon nemsokára Android alapokon nyugszik majd. Azaz egy erre írt malware a felhasználók lehető legszélesebb körét tudja majd elérni.

Top5_Android_mobil_2010-H1.jpg

Nem is ez volt az első olyan ártó szándékú próbálkozás, ami szintén érintette az Androidot használókat. Az általunk is ismertetett Vodafone fiaskó során olyan HTC Magic telefonok jutottak a vevők birtokába, melyek már a vásárlás pillanatában fertőzöttek voltak, és a Mariposa botnethez tartoztak. Ez a támadás ugyanakkor nem kifejezetten a Google platformját vette célba; az első ilyen kísérlet a fent említett trójaihoz köthető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés