Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

Dotkom

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

A vártnál nagyobb árbevétel-visszaesésről, EBITDA-apadásról és a nettó nyereség csökkenéséről számolt be a Magyar Telekom első negyedéves gyorsjelentésében. Egy pozitívum van, kevesebbet költöttek a “Vizsgálatra”.

Még a pesszimista előrejelzéseket is alulmúlták a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében szereplő adatok. Az árbevétel a várt 6,6 százalékkal szemben 7,5 százalékkal, az EBITDA 8,8 százalék helyett 10,7 százalékkal, a nettó profit 18,5 százalék helyett 23,7 százalékkal zuhant. A rendkívüli tételeket figyelembe véve ennél is rosszabb a helyzet. Az idei első negyedévben ugyanis a társaság újabb félmilliárd forintot költött a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos, évek óta húzódó vizsgálatokra, a tavalyi első negyedévben ez az összeg 1,7 milliárd forintot tett ki, s ha a leépítésekkel kapcsolatos költségek hatásait is figyelembe vesszük, akkor az EBITDA csökkenése még mellbevágóbb, 11,1 százalékos.

A bevételcsökkenésből kivette a részét a vezetékes hangalapú, a mobil hangalapú és a rendszerintegrációs szolgáltatásokból származó bevételek apadása is, valamint hozzájárult az erősebb forint, ami értelemszerűen leértékelte a külföldi leányoktól származó bevételeket. Ezt nem tudták ellensúlyozni a mobilinternet- és a tévészolgáltatások növekvő bevételei. A 147,4 milliárd forintos árbevételhez (tavaly 159,4) 57,7 milliárd forintos EBITDA és 16,4 milliárd forintos nettó profit társult a tavalyi első három hónapban elért 21,5 milliárdos nyereség után. Ezzel a részvényenkénti profit az időszakra vonatkozóan 15,79 forintra csökkent 20,69 forintról.

A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre – mondta Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában. A szigorú költségcsökkentési intézkedések nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a hangszolgáltatások terén tapasztalt kedvezőtlen tendenciákat. Azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor – tette hozzá.

A menedzsment ugyanakkor a gyenge első negyedéves eredmények ellenére nem változtatott idei előrejelzésein. A Concorde Értékpapír elemzői szerint a társaság részvényei várható 4,1-es EV/EBITDA mutatójuk, valamint 11,3 százalékos osztalékhozamuk mellett vonzónak tekinthetők a régiós szektortársak papírjaihoz képest.

A New York-i kivezetést fontolgatja a cégThilo Kusch, a Telekom vezérigazgató-helyettese az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón elmondta: az idei célszámokat 270 forint/euró árfolyamra „lőtték be” – s mivel az EBITDA 20 százaléka a nemzetközi leányvállalataiktól származik, ezért a forint gyengülése növeli – a forintban számított – eredményeket. A cég a szabad cash flow-ra nagy figyelmet fordít, ennek érdekében az első negyedévben a beruházásokat visszatartották, most 5 százalékkal vannak a tavalyi számok alatt e téren, az év során folytatják fejlesztéseiket. Mivel a hagyományos szegmensekben, például a vezetékes területen várhatóan tovább csökken a forgalom, ezért beruházásait a nagy sebességű internet és az optikai, illetve kábeltelevíziós hálózatok fejlesztésére koncentrálja a társaság. A Telekom az elmúlt időszakban a magyar – főleg informatikai – piacon hajtott végre akvizíciókat, s a társaság továbbra is fenntartja közép- és hosszú távú nemzetközi akvizíciós stratégiáját is, aminek fókuszában a délkelet-európai piacok állnak, s ha ott lehetőség lesz a vásárlásra, megvizsgálják a feltételeket. Thilo Kusch azt is elmondta, hogy a Deutsche Telekom teljes körű jegyzett státusát adja fel a New York-i tőzsdén, a Magyar Telekom – amelyik szintén ott van a börzén – még nem döntötte el, hogy miként lép. Thilo Kusch lapunk érdeklődésére elmondta, hogy néhány hónapig még várni kell a döntésre, mivel több dolog is tisztázásra szorul.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés