Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább gyorsít a Magyar Telekom

Dotkom

Tovább gyorsít a Magyar Telekom

Várhatóan 2012-2013-ban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek azok a szolgáltatások, amelyek már a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network és azon belül a 4G-nek nevezhető LET) mobilhálózatokon működnek – mondta lapunk érdeklődésére Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom (MT) Nyrt.

elnök-vezérigazgatója (képünkön) a pénteki pilotteszten, amelyet a rendszer szállítójával, az Ericssonnal tartott a távközlési cég. Azt még korainak gondolta megbecsülni, mennyibe kerülhet majd a hálózat kiépítése és üzemeltetése. Ez ugyanis több dologtól, például a használandó frekvenciától is függ.

Az új rendszer több frekvenciatartományban is képes működni, így például a 450 MHz-es sávban is, ami elég nagy lefedettséget hozna viszonylag rövid idő alatt, mert nem kellene annyi bázisállomást üzembe helyezni, mint egy magasabb frekvenciánál – véli Maradi István, az MT műszaki vezérigazgató-helyettese. Egyelőre azonban a hatóság még nem döntött arról, milyen tartományt jelöl ki e célra, s az sem ismert, miként juthatnak hozzá a szolgáltatók – s abban is csak bízni lehet, hogy 2-3 év múlva a végfelhasználói készülékek is elérhetőek lesznek.

Az adatéhség ösztönzi fejlesztésekre a mobiltársaságokat. Két-három év alatt több százszorosára nőtt a mobilhálózatokon továbbított adatmennyiség, s ez a későbbiekben is jelentősen nő, ezért is kell továbblépni például a 4G irányába – állapította meg Mattheisen. Az új technológia előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, így az online alkalmazások (például az online videonézés) és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Chris Houghton, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója szerint a technológia révén új üzleti megoldásokra is lehetőség nyílik. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, és idővel elterjedhetnek például azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD- vagy később 3D-tartalmak azonnal feltölthetőek lesznek valamely videomegosztó oldalra.

Az Ericsson többek között Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban is épít LET-hálózatokat. Az még nem dőlt el, hogy a Magyar Telekomnak is e cég szállítja-e a rendszert – emelte ki Christopher Mattheisen. A mostani pilothálózatot a svéd cég biztosítja.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés