Connect with us

Hirdetés

technokrata

Összeomlott a hardverpiac

Dotkom

Összeomlott a hardverpiac

Az év elején jelentősen visszaestek a kis- és középvállalatok hardvervásárlásai, becslések szerint 15-20 százalékos is lehet a csökkenés, és a jelek szerint az év egészében sem várható javulás. Mindez a szoftvereladásokra is rányomja a bélyegét, miközben az it-szolgáltatási piac viszonylag jól áll.

Az első negyedévben a magyar kis- és közepes vállalkozásokban tudatosuló válság keltette első sokk utáni leggyakoribb reakció az éves üzleti tervek gyakori, akár három-négyhavonta történő újragondolása, kizárólag a szigorú takarékosság jegyében – állapítja meg a Publicus Research jelentése. A kutatás szerint az it-iparág számára kedvezőtlen, ám a vállalatok részéről természetes és egyben veszélyes lépés, hogy a kkv-k az informatikai beruházásaikat is visszafogják, és szinte kizárólag a túlélésre koncentrálnak.

Mindez az it-cégek forgalmán is meglátszik. Az első negyedévben becslések szerint értékben 15-20 százalékkal csökkentek a hardvereladások a magyar piacon – mondta Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón. A társaság várakozásai szerint a hordozható és asztali gépek eladásában éves szinten is hasonló visszaesésre lehet számítani, miközben nagyvállalati szinten, főleg a szerver területén 40-50 százalékkal szeretné növelni értékesítéseit.

Nagyobb zuhanást tapasztalt a számítógépek kiskereskedelmével foglalkozó Pezo-Tech Kft. Az első negyedévben az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva a felére esett vissza a számítógép-forgalom – mondta a Napinak Ács Péter, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, bár logikus lenne, hogy a vásárlók a még jó állapotban lévő, ám az új felébe-harmadába kerülő használt számítógépeket keresnék, arányaiban ugyanannyi használt új gépet vesznek idén is, mint tavaly.

A magyarországi szoftvervásárlások szintén átalakulóban vannak. Keresettebbek az it-működési költségek csökkentését elősegítő rendszer-felügyeleti, illetve a linuxalapú megoldások, amelyek már a közbeszerzésben is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak.

Nem csökken a kereslet a kötelező törvényi előírások betartását segítő szoftvermegoldások és a biztonsági termékeink iránt – mondta lapunknak Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. Egyre gyakoribb viszont, hogy a számítógép-vásárlók nem adnak ki pénzt a szoftverért, hanem kalózprogramokat telepíttetnek a boltokban a gépükre. E tendencia érvényesülését mutatja a BSA közleménye is, amely szerint a romló gazdasági helyzetnek már a kilátásai is jogsértő cselekedetre sarkallhatnak számos számítástechnikai üzletet. Míg az ily módon “vétkező” boltok aránya hosszú évekig stabilan 10-15 százalék között mozgott, addig az utóbbi három hónapban 31 százalékra emelkedett.

Némi vigaszt nyújthat viszont az it-iparág számára, hogy a szolgáltatási piac korántsem esett vissza olyan mértékben, mint az eszközeladások. Az IDC egy friss elemzése a gazdasági válság dacára bővülésre számít idén, mert a házon belüli informatikai tevékenységeket kiszervezik, és szolgáltatásként veszik igénybe. Hasonlóan látja Poros is, aki szerint a költségtakarékosság miatt egyre több cég külső szervezetre bízza informatikai infrastruktúrájának üzemeltetését, és a meglévő rendszereket akkor is működtetni kell, ha azokat nem fejlesztik.

Alátámasztja mindezt a Getronics tapasztalata, amely szerint 2008 októbere óta háromszorosára nőtt a hozzájuk beérkező it-outsource-szal kapcsolatos magyarországi megkeresések száma, ezért a vállalat is határozott növekedésre számít idén ezen a piacon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés